Natječaj Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), 13. srpnja 2015.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je natječaj za radno mjesto Junior Officer Position. Natječaj je otvoren do 30. kolovoza 2015., a detaljnije informacije možete pronaći na web stranici http://www.efsa.europa.eu/en/vacancies/vacancy/efsaf42015007.htm.

 


VI. promocija sveučilišnih prvostupnika matematike Odjela za matematiku, 17. lipnja 2015.

Šesta svečana promocija sveučilišnih prvostupnika matematike Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je u srijedu 17. lipnja 2015. u 17 sati u dvorani 1 Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7. Na promociji je promovirano 26 sveučilišnih prvostupnika matematike.

Sveučilišne prvostupnike promovirali su: prof. dr. sc. Rudolf Scitovski prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Mirta Benšić, pročelnica Odjela za matematiku, izv. prof. dr. sc. Krešimir Burazin, zamjenik pročelnika za nastavu i studente Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Ninoslav Truhar zamjenik pročelnika za znanstvenoistraživačku djelatnost Odjela za matematiku.

 


Stručni kolokvij, 9. lipnja 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 9. lipnja 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Obrnuta učionica",
 

održat će Karolina Brleković, prof.

 


Stručni kolokvij, 26. svibnja 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 26. svibnja 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"S druge strane zadatka",
 

održat će Rebeka Kalazić, prof.

 


Stručni kolokvij, 5. svibnja 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 5. svibnja 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Zanimljivosti iz matematičke riznice",
 

održat će Davor Klobučar, dipl. ing.

 


Faks i praksa idu zajedno, Večernji list, 23. travnja 2015.

"Studentska praksa i radno iskustvo tijekom studija omogućuju nam da otkrijemo svoje interese te postanemo konkurentniji i spremniji za buduću poslovnu karijeru" uvod je u zanimljiv članak autora Marka Božca, člana Predsjedništva studentske udruge Financijski klub s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu objavljenog u Večernjem listu, 23. travnja 2015. Članak je u cijelosti dostupan na linku http://www.vecernji.hr/hpb-mojefinancije/faks-i-praksa-idu-zajedno-1001514.

 

 


Stručni kolokvij, 14. travnja 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 14. travnja 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Matematika u rekreaciji, rekreacija u matematici",
 

održat će Jelena Noskov, prof.

 


Stručni kolokvij, 17. ožujka 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 17. ožujka 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Matematika-humana aktivnost",
 

održat će Dajana Zucić, prof.

 


Stručni kolokvij, 10. veljače 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 10. veljače 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Možemo li uvježbati geometrijski zor",
 

održat će Mirta Vujnovac, prof.

 


Stručni kolokvij, 20. siječnja 2015.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 20. siječnja 2015. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Inicijalni ispiti",
 

održat će Draženka Mikić, prof. i Tihana Weigand, prof.

 


Zimska matematička škola za učenike srednjih škola, 17. i 24. siječnja 2015.

Udruga matematičara Osijek, III. gimnazija u Osijeku i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ove školske godine organiziraju tradicionalnu 24. Zimsku matematičku školu za učenike srednjih škola, koja će se održati 17. siječnja na Odjelu za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek te 24. siječnja 2015. u III. gimnaziji u Osijeku, Kamila Firingera 14, Osijek. Raspored predavanja i odgovarajuće sažetke možete vidjeti ovdje.

 

Predavači u Zimskoj matematičkoj školi su profesori matematike zaposleni u srednjim školama slavonskih županija i nastavnici s Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Voditeljica 24. Zimske matematičke škole je Astra Škorjanc iz III. gimnazije u Osijeku.

 


Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, 7. i 8. siječnja 2015.

Osnovna škola "Mladost", Udruga matematičara Osijek i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i ove godine u prostorijama Osnovne škole "Mladost", Sjenjak 7, Osijek, organiziraju tradicionalnu 22. Zimsku matematičku školu za učenike osnovnih škola, koja će se održati 7. i 8. siječnja 2015. U radu škole mogu sudjelovati učenici od četvrtog do osmog razreda osnovne škole prema rasporedu koji se može vidjeti ovdje.  

 

Predavači u Zimskoj matematičkoj školi su nastavnici matematike i razredne nastave zaposleni u osnovnim školama, studenti, asistenti i sveučilišni nastavnici. Voditeljice Zimske matematičke škole u školskoj godini 2014./2015. su Ana Martinčević i Goranka Janjić iz Osnovne škole "Mladost".

 


Stručni kolokvij, 16. prosinca 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 16. prosinca 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Matematika u svakodnevnici",
 

održat će Snježana Bošnjak, prof.

 

V. promocija magistara matematike,  10. prosinca 2014.

Peta svečana promocija magistara matematike i informatike održana je u subotu 10. prosinca 2014. u 16:00 sati u predavonici broj 1 na Odjelu za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 19 magistara matematike i to: 15 magistara matematike, smjera Financijska i poslovna matematika, 3 magistra matematike, smjera Financijska matematika i statistika i 1 magistar matematike, smjera Matematika i računarstvo. Magistre matematike promovirali su: prof. dr. sc. Rudolf Scitovski, prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zajedno s izv. prof. dr. sc. Mirtom Benšić, pročelnicom Odjela za matematiku i izv. prof. dr. sc. Krešimirom Burazinom, zamjenikom pročelnika za nastavu i studente Odjela za matematiku.

 

V. promocija magistara edukacije matematike i infomatike i XIV. promocija profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike, 10. prosinca 2014.

Peta svečana promocija magistara edukacije matematike i informatike i četrnaesta svečana promocija profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike održana je u subotu 10. prosinca 2014. u 17:30 sati u predavonici broj 1 na Odjelu za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 22 magistra edukacije matematike i informatike te 5 profesora i to: 4 profesora matematike i informatike i 1 profesor matematike i fizike. Magistre edukacije matematike i informatike, profesore matematike i informatike i profesore matematike i fizike promovirali su: prof. dr. sc. Rudolf Scitovski, prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zajedno s izv. prof. dr. sc. Mirtom Benšić, pročelnicom Odjela za matematiku i izv. prof. dr. sc. Krešimirom Burazinom, zamjenikom pročelnika za nastavu i studente Odjela za matematiku.

 


Stručni kolokvij, 18. studenoga 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 18. studenoga 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Primjeri integriranih projekata u osnovnoj školi",
 

održat će Brankica Majdiš, prof.

 


Predavanje bivše studentice Dajane Rudić "S Mathosa na posao IT konzultanta - Iskustava iz prve ruke", 27. listopada 2014.
Završetak fakultetskog obrazovanja je često i početak jednog novog poglavlja koje započinje (danas često mukotrpnim) traženjem posla...

Da to ne mora uvijek biti tako i kako može izgledati proces traženja posla te što sve očekivati na prvom poslu moglo se čuti iz prve ruke od dojučerašnje kolegice Dajane Rudić (smjer: Financijska matematika i statistika), danas zaposlene u Adactinom uredu u Osijeku.

Uz navedena iskustva, studenti i ostali prisutni imali su priliku saznati više informacija o poslovima konzultanta u IT svijetu i uvjeriti se da on ima puno više dodirnih točaka sa edukacijom na Mathosu nego se to isprva čini.

Predavanje je održano u ponedjeljak, 27. listopada u Predavaonici 37  na prvom katu Odjlela za matematiku s početkom u 14:15.

 


Stručni kolokvij, 14. listopada 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 14. listopada 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Heronove trojke",
 

održat će Željka Duh Blašković, prof. i Mirela Generalić, prof.

 


Stručni kolokvij, 16. rujna 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 16. rujna 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Primjena Bezoutovog teorema na rastavljanje polinoma na faktore",
 

održat će Ilija Ilišević, prof.

 


Natječaj Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) za radno mjesto statističara, 26. lipnja 2014.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je natječaj za radno mjesto statističara. Natječaj je otvoren do 30. srpnja 2014., a detaljnije informacije možete pronaći na web stranici http://www.efsa.europa.eu/en/vacancies/vacancy/efsaxad2014002.htm.

 

 


Stručni kolokvij, 17. lipnja 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 17. lipnja 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"I aktuari su matematičari",
 

održat će Maja Petrač, dipl.ing.

 


Stručni kolokvij, 10. lipnja 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 10. lipnja 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"(Za)volimo matematiku",
 

održat će Zvjezdana Jurić, prof.

 


Stručni kolokvij, 6. svibnja 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 6. svibnja 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Kako teku informacije između matematike i informatike",
 

održat će Lidija Blagojević, prof.

 


Predstavljanje tvrtke Mono d.o.o., 16. travnja 2014.

u srijedu 16. travnja na Odjelu za matematiku održana je tribina za studente Odjela za matematiku na temu: 

 

                 "Što realan sektor može ponuditi obrazovnom sustavu - izaberimo najbolje za budućnost"
 

Teme predavanja:

 

● Predstavljanje tvrtke Mono d.o.o. te stanje IT-a u lokalnoj zajednici

● Osvrt na situaciju u obrazovnom sustavu s gledišta realnog sektora te kako bismo mogli pomoći jedni drugima

● Istine i zablude o mogućnostima zapošljavanja u struci u Osijeku, Zagrebu te inozemstvu

● Kako si poboljšati opcije nakon završetka faksa s osvrtom na tehnologije koje su sada hot i posebno na one koje imaju tendenciju to postati

 

Predavanje je održao Denis Sušac, Mono d.o.o., Osijek

 


Stručni kolokvij, 8. travnja 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 8. travnja 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Ima li kemije između matematike i kemije",
 

održat će Snježana Lukač, prof. i Rebeka Kalazić, prof.

 


Stručni kolokvij, 11. ožujka 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 11. ožujka 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Nova kultura matematičkih zadataka",
 

održat će Blanka Lendić, prof.

 


Predstavljanje tvrtke Adacta, 26. veljače 2014.

u srijedu 26. veljače na Odjelu za matematiku održana je tribina za studente Odjela za matematiku na temu: 

 

                Od Mathosa do konzultanta i analitičara - Ili što odgovoriti na najteže pitanje na prvim razgovorima za posao...

 

Put od fakultetskih klupa do samostalnog obavljanja posla u nekoj tvrtki često je popraćen brojnim pitanjima, a na koja odgovore nije uvijek jednostavno pronaći ili se oni baziraju na nizu subjektivnih iskustava ljudi koji su to već prošli.

 

Današnje predavanje bi trebalo pomoći u davanju odgovora na dio njih:

 • Što će mi od svega na fakultetu trebati da dobijem posao i da ga obavljam - ocjene, znanje...?

 • Koje mogućnosti mi se otvaraju nakon fakulteta?

 • Što se uopće radi u tvrtkama?

 • Matematika i IT se vole tajno

 • Globalna i hrvatska IT scena

 • Razvoj, implementacija, savjetovanje, poslovni sustavi... - demistificiranje terminologije

 • Što uopće rade IT konzultanti i analitičari?

 • Dobre i manje dobre strane posla

 • Par ideja za kraj

Predavanje je održao Krešimir Mlinarić, direktor Adacte d.o.o.

 

Adacta d.o.o. vodeća je regionalna tvrtka koja se bavi razvojem i uvođenjem poslovno-informacijskih rješenja svjetskih IT proizvođača. Adacta trenutno otvara urede u Osijeku.

 


Stručni kolokvij, 11. veljače 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 11. veljače 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Problematična nula",
 

održat će Mirta Vujnovac, prof.

 


Predstavljanje tvrtke Farmeron, 22. siječnja 2014.

U srijedu, 22. siječnja 2014. na Odjelu za matematiku predstavnici tvrtke Farmeron predstavili su djelatnost tvrtke te prezentirali svoje potrebe i ideje za suradnju s Odjelom za matematiku.

Kao posebno interesantne teme za suradnju djelatnici Farmerona naveli su:

 • Optimizacija ishrane (problem linearnog programiranja)

 • Analiza vremenskih nizova cijena hrane, proizvodnje mlijeka

 • Procjena optimalnog trenutka odstranjivanja životinje

 • Analiza utjecaja nutritivnih elemenata na količinu, kvalitetu i prihod od mlijeka

 • Utjecaj optimiziranja i kvalitete hrane na učestalost obolijevanja

 • Utvrđivanje statistički značajne razlike u produktivnosti za 2 različite ishrane koje obje zadovoljavaju minimalne nutritivne uvjete

 • Na temelju osnovnih pravila simuliranja rasta stada izrada optimalnog algoritma ishrane

Farmeron je tvrtka koja proizvodi istoimeni softver, cloud-based aplikaciju za upravljanje stočnim farmama. Njihova aplikacija omogućava farmerima da prate sve informacije o performansama svoje farme. Aktivnosti na farmi kao što su ishrana, liječenja, rasplod, proizvodnja mlijeka generiraju ogromne količine podataka. Farmeron dovodi sve te podatke u jedinstvenu bazu podataka te time omogućuje praćenje stanja farme  u stvarnom vremenu, analizu podataka i donošenje pravovremenih i točnih odluka. Tvrtka ima urede u Osijeku, gdje je smješten razvojni centar, te u SAD-u.

 

Tvrtku su predstavili Goran Bokun, direktor proizvoda i tehnologije i Kruno Stražanac, statističar i voditelj službe za korisnike.Stručni kolokvij, 14. siječnja 2014.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 14. siječnja 2014. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Vremeplovom kroz trigonometriju",
 

održat će Karolina Brleković, prof.

 


Svečane promocije Odjela za matematiku, 11. siječnja 2014.

Svečane promocije Odjela za matematiku održane u subotu 11. siječnja 2014. u dvorani 1 Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7 su:

Sveučilišne prvostupnike i diplomante promovirali su: prof. dr. sc. Rudolf Scitovski prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Mirta Benšić pročelnica Odjela za matematiku, doc. dr. sc. Krešimir Burazin zamjenik pročelnice za nastavu i studente Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Ninoslav Truhar zamjenik pročelnice za znanstvenoistraživačku djelatnost Odjela za matematiku.

 


Zimska matematička škola za učenike srednjih škola, 11. i 18. siječnja 2014.

Udruga matematičara Osijek, III. gimnazija u Osijeku i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ove školske godine organiziraju tradicionalnu 23. Zimsku matematičku školu za učenike srednjih škola, koja će se održati 11. siječnja na Odjelu za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek te 18. siječnja 2014. u III. gimnaziji u Osijeku, Kamila Firingera 14, Osijek. Raspored predavanja i odgovarajuće sažetke možete vidjeti ovdje.

 

Predavači u Zimskoj matematičkoj školi su profesori matematike zaposleni u srednjim školama slavonskih županija i nastavnici s Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Voditeljica 23. Zimske matematičke škole je Astra Škorjanc iz III. gimnazije u Osijeku.

 


Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, 8. i 9. siječnja 2014.

Osnovna škola "Mladost", Udruga matematičara Osijek i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i ove godine u prostorijama Osnovne škole "Mladost", Sjenjak 7, Osijek, organiziraju tradicionalnu 21. Zimsku matematičku školu za učenike osnovnih škola, koja će se održati 8. i 9. siječnja 2014. U radu škole mogu sudjelovati učenici od četvrtog do osmog razreda osnovne škole prema rasporedu koji se može vidjeti ovdje.  

 

Predavači u Zimskoj matematičkoj školi su nastavnici matematike i razredne nastave zaposleni u osnovnim školama, studenti, asistenti i nastavnici s Odjela za matematiku te Učiteljskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Voditeljice Zimske matematičke škole u školskoj godini 2013./2014. su Brankica Majdiš i Goranka Janjić iz Osnovne škole "Mladost".Predstavljanje tvrtke Siemens Convergence Creators, 18. prosinca 2013.

U srijedu 18. prosinca na Odjelu za matematiku Tvrtku Siemens Convergence Creators iz Osijeka nastavnicima i studentima Odjela za matematiku predstavio je Boris Bajtl, dipl. ing., Senior Solution Expert.

 

Teme predavanja su bile sljedeće:

 • Predstavljanje tvrtke Siemens Convergence Creators

 • Pregled situacije na lokalnom IT tržištu

 • Poticanje kreativnosti i inovacija

 • Inovacijske radionice po grupama.Stručni kolokvij, 26. studenoga 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 26. studenoga 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Računarskom praktikumu 2 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Još jedan način priprema učenika za Državnu maturu",
 

održat će Vesna Tomić, prof.Predstavljanje tvrtke SPAN, 4. studenoga 2013.

Povodom otvaranja ureda tvrtke SPAN u Osijeku, u ponedjeljak 4. studenoga 2013. u prostorijama bivše tvornice Litokartona održana je tribina i druženje kojoj su prisustvovali nastavnici i studenti Odjela za matematiku.
 

Teme i predavači tribine bili su:

 • SPAN priča (Kako smo došli tu gdje jesmo?) - Nikola Dujmović, predsjednik uprave tvrtke SPAN

 • SPAN ljudi (Kakve ljude zapošljavamo?) - Antonija Kapović, direktorica ljudskih resursa

 • SPAN posao (Kakav posao radimo?) - Ivan Vidaković, projektant softverskih rješenja i Slaven Mišak, razvojni inženjer

Tvrtka SPAN osnovana je 1993. godine, a bavi se informacijskim tehnologijama. Prva su hrvatska Microsoft Gold Certified Partner tvrtka. Među vodećim su domaćim tvrtkama u pružanju profesionalnih usluga projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničke podrške za korisnike. Svake godine prihodi im rastu za oko 20 posto. Prošle godine imali su oko 120 milijuna kuna prihoda. Rade u više od trideset zemalja u Europi, izvoze i u Australiju, Singapur, Kinu, Japan, Ameriku...Stručni kolokvij, 22. listopada 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 22. listopada 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Iskustveno učenje u matematici",
 

održat će Ljubica Selak Zeljko, prof.Stručni kolokvij, 17. rujna 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 17. rujna 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Primjena koordinatne metode u
dokazivanju nekih planimetrijskih činjenica
",
 

održat će Ilija Ilišević, prof.


Stručni kolokvij, 11. lipnja 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 11. lipnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Kvaternioni",
 

održat će Jelena Noskov, prof.Stručni kolokvij, 7. svibnja 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 7. svibnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Savršeni brojevi",
 

održat će Mirjana Marijanović Matić, prof.


Razgovor s hrvatskom znanstvenicom Andreom Krajinom, 24. travnja 2013.

Andrea Krajina, bivša studentica i asistentica Odjela za matematiku trenutno radi kao znanstvenik na nekoliko važnih istraživačkih projekata i to u jednoj od najpoznatijih matematičkih institucija u Europi - na Institutu za matematičku stohastiku na Sveučilištu u Göttingenu u Njemačkoj. Razgovor u kojem govori o svom znanstvenoistraživačkom putu i radu možete pročitati na Portalu za škole na web stranici: http://www.skole.hr/ucenici /razgovori?news_id=8326.

 Stručni kolokvij, 16. travnja 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 16. travnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Kako volim matematiku !",
 

održat će Karolina Brleković, prof.Stručni kolokvij, 12. ožujka 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 12. ožujka 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Moderni kalkulatori - kako i treba li im doskočiti?",
 

održat će Rebeka Kalazić, prof.


Stručni kolokvij, 19. veljače 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 19. veljače 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Struka kao podskup matematike i/ili obratno",
 

održat će Zvjezdana Jurić, prof.


Stručni kolokvij, 15. siječnja 2013.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 15. siječnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Magični kvadrati",
 

održat će Mirta Vujnovac, prof.

Zimska matematička škola za učenike srednjih škola, 2013.

Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike srednjih škola, u organizaciji III. gimnazije u Osijeku,  Udruge matematičara Osijek te Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku, održat će se u subotu 19. siječnja 2013. u prostorijama III. gimnazije u Osijeku te u subotu 26. siječnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Program 22. Zimske matematičke škole

Subota, 19. siječnja 2013. (III. gimnazija u Osijek)

I. i II. razred
 • 8,30-10,00 Aleksandra Floreani, prof.:  Iracionalne jednadnadžbe-nestandardni zadaci
 • 10,30-12,00 Astra Škorjanc, prof.: Iracionalni brojevi

III. i IV. razred

 • 8,30-10,00  Ilija Ilišević, prof.: Primjena CSB nejednakosti na rješavanje algebarskih jednadžbi i sustava jednadžbi
 • 10,30-12,00 Dr.sc.Dragana Jankov Maširević, Jelene Jankov:  Zanimljive rekurzije

Subota, 26. siječnja 2013. (Odjel za matematiku, Osijek, Trg Ljudevita Gaja 6)

I. i II. razred

 • 8,30-10,00 Dr.sc.Ivan Soldo: Euklidov algoritam
 • 10,30-12,00 Prof.dr.sc.Kristian Sabo: Kako odrediti minimum maksimalne vrijednosti, odnosno maksimum minimalne vrijednosti.

III. i IV. razred

 • 8,30-10,00  Ilija Ilišević, prof.: Dokazivanje nekih planimeterijskih činjenica koordinatnom metodom
 • 10,30-12,00 Doc.dr.sc.Drija Marković:  Permutacijske nejednakosti

Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, 2013.

Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, u organizaciji Osnovne škole Mladost, Udruge matematičara Osijek te Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku, održat će se u utorak 8. siječnja u prostorijama Osnovne škole Mladost u Osijeku te u srijedu 9. siječnja 2013. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Program 20. Zimske matematičke škole

Utorak, 8. siječnja 2013. (OŠ Mladost, Osijek, Sjenjak 7)

8,30-10,15
 • Sandra Štiks:  Uh ta teorija

 • Danijela Novaković: Kocka, kocka, kockica

10,30-12,00

 • Anita Corak: Opsezi i površine
 • Marija Aranđelović: Zondle

Srijeda, 9. siječnja 2013. (Odjel za matematiku, Osijek, Trg Ljudevita Gaja 6)

9,00-10,15

 • Maja Matijević: Problemi prvog stupnja
 • Jasmina Alilović i Marija Špiranec: Integrami

10,30-12,00

 • Mirjana Bagarić: Tko je bio Diofant?

Stručni kolokvij, 4. prosinca 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 4. prosinca 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Vedska matematika",
 

održat će Gordana Beissman, prof.

Stručni kolokvij, 20. studenoga 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 20. studenoga 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Matematika naša svagdašnja",
 

održat će Davor Klobučar, dipl.ing.


Stručni kolokvij, 30. listopada 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 30. listopada 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Računarskom praktikumu 2 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Web 2.0 u nastavi",
 

održat će Lidija Blagojević, prof.


Stručni kolokvij, 25. rujna 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 25. rujna 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Primjena Cauchy-Schwarz-Bunyakovsky nejednakosti na rješavanje jednadžbi i sustava nejednadžbi",
 

održat će Ilija Ilišević, prof.


Obnovljeni studijski programi na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Od sljedeće (2012./2013.) akademske godine na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku izvodit će se obnovljeni studijski programi.

Do ove akademske godine na Odjelu za matematiku izvodili su se studijski programi usklađenih s Bolonjskim procesom na osnovi dopusnica iz 2005. godine: Sveučilišni preddiplomski studij matematike, Sveučilišni diplomski studij matematike (sa četiri smjera) i Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike. Pri tome se na diplomskom studiju matematike do sada izvodio samo jedan smjer i to Financijska i poslovna matematika.

Nakon sedmogodišnjeg iskustva u izvođenju navedenih studijskih programa, analize suvremenih svjetskih trendova i potreba tržišta rada odlučili smo u potrebnoj mjeri revidirati postojeće studijske programe. Najveće promjene napravljene su na diplomskom studiju matematike, dok su promjene na preddiplomskom i nastavničkom studiju uglavnom na razini izbornih kolegija.

Završetkom trogodišnjeg Sveučilišnog preddiplomskog studija matematike studenti stječu akademski naziv sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) matematike (univ. bacc. math.).

Petogodišnji Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike korigiran je dodavanjem novih izbornih kolegija te manjim promjenama u sadržaju svih kolegija da bi se postigla usklađenost s trendovima promjena u školstvu. Završetkom ovog studijskog programa studenti stječu akademski naziv magistar/magistra edukacije matematike i informatike (mag. educ. math. et inf.).

Na Diplomskom studiju matematike dosadašnji smjer Financijske i poslovne matematike mijenja naziv u Financijska matematika i statistika, pri čemu je na odgovarajući način korigiran sadržaj smjera. Pored nekoliko novih predmeta, koji su zamijenili stare, uveden je i odgovarajući broj novih izbornih predmeta. Završetkom ovog smjera sveučilišnog diplomskog studija studenti stječu akademski naziv magistar/magistra matematike (mag. math.).

Prvi puta sljedeće 2012./2013. akademske godine na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u okviru dvogodišnjeg Sveučilišnog diplomskog studija matematike pokreće se smjer Matematika i računarstvo. Naime, i za ovaj smjer, Odjelu za matematiku imao je dopusnicu od 2005. godine, ali smjer nije pokretan jer nisu postojali odgovarajući prostorni, kadrovski i tehnički uvjeti. Sve to sada je osigurano. Sadržaj smjera također je obnovljen i osuvremenjen u skladu s aktualnim kretanjima u znanosti i primjenama. Završetkom ovog smjera sveučilišnog diplomskog studija studenti stječu akademski naziv magistar/magistra matematike (mag. math.).

Sveučilišni diplomski studij matematike (smjer Financijska matematika i statistika ili Matematika i računarstvo) na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku mogu upisati pristupnici koji su završili sveučilišni preddiplomski/dodiplomski studij matematike, odnosno drugi odgovarajući sveučilišni preddiplomski ili dodiplomski studij.

Pročelnik Odjela za matematiku
Prof.dr.sc. Rudolf Scitovski

 
III. promocija magistara edukacije matematike i informatike i XII.  promocija profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike,  6. lipnja 2012.

Treća svečana promocija magistara edukacije matematike i informatike i dvanaesta svečana promocija profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike održana je u srijedu 6. lipnja 2012. u 11:00 sati u dvorištu Odjela za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 36 magistara edukacije matematike i informatike, 4  profesora matematike i informatike i 2 profesora matematike i fizike. Prvostupnike matematike promovirali su: prof. dr. sc. dr.h.c. Gordana Kralik rektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski pročelnik Odjela za matematiku, prof. dr. sc. Mirta Benšić zamjenica pročelnika Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Dragan Jukić pomoćnik pročelnika Odjela za matematiku.
 

IV. promocija sveučilišnih prvostupnika matematike i III.  promocija magistara matematike,  6. lipnja 2012.

Četvrta svečana promocija sveučilišnih prvostupnika matematike i treća svečana promocija magistara matematike održana je u srijedu 6. lipnja 2012. u 9:00 sati u dvorištu Odjela za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 19 sveučilišnih prvostupnika matematike i 15 magistara matematike. Prvostupnike matematike promovirali su: prof. dr. sc. dr.h.c. Gordana Kralik rektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski pročelnik Odjela za matematiku, prof. dr. sc. Mirta Benšić zamjenica pročelnika Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Dragan Jukić pomoćnik pročelnika Odjela za matematiku.
 

Stručni kolokvij, 5. lipnja 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 5. lipnja 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"
Razredna knjiga",
 

održat će Egidija Kardum, prof.

Stručni kolokvij, 10. svibnja 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 15. svibnja 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"
Dobar početak za dobar kraj",
 

održat će Jelena Noskov, prof.

Stručni kolokvij, 13. travnja 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 17. travnja 2012. u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, Istarska 3, II. kat, učionica br. 2. s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"
Globalna matematika",
 

održat će Karolina Brleković, prof.

Stručni kolokvij, 15. ožujka 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 20. ožujka 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"
Zaboravljeni vektori",
 

održat će Rebeka Kalazić, prof.

Stručni kolokvij, 21. veljače 2012.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 21. veljače 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Geometrija japanskih hramova",
 

održat će Mirta Vujnovac, prof.

Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, 2012.

Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, u organizaciji Osnovne škole Mladost, Udruge matematičara Osijek te Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku, održat će se u utorak 3. siječnja u prostorijama Osnovne škole Mladost u Osijeku te u srijedu 4. siječnja 2012. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Program 19. Zimske matematičke škole

Utorak, 3. siječnja 2012.

OŠ Mladost, Osijek, Sjenjak 7

8,30-10,15
 • Ivana Hartmann i Tanja Paris: Enigmatska olimpijada
 • Snježana Fuis: Prebrojavanja

10,30-12,00

 • Marija Aranđelović: Dopuni crtež ili izraz i riješi
 • Marija Šolić: Diofantske jednadžbe

Srijeda, 4. siječnja 2012.

Odjel za matematiku, Osijek, Trg Ljudevita Gaja 6

9,00-10,15

 • Jasmina Alilović: Matematika u kvadratnoj mreži

10,30-12,00

 • Mirjana Bagarić: Mozaik logičkih zadataka.

15. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 9. i 10. prosinca 2011.

15. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održat će se 9. i 10. prosinca 2011. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Ulica kralja Petra Svačića b.b.

Program Smotre

Petak, 9. prosinca 2011.
 • 10.00 predstavljanje znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta i predstavljenje Studentskog zbora Sveučilišta
 • 11.00 otvorenje izložbenih prostora

Subota, 10. prosinca 2011.

 • 10.00 do 13.00 razgledavanje izložbenih prostora znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica.

 

Stručni kolokvij, 24. studenoga 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 29. studenoga 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Projekti u nastavi matematike",
 

održat će Ljubica Selak Zeljko, prof.

Predstavljanje IN2 d.o.o., 26. listopada 2011.

U okviru približavanja Odjela za matematiku i privrede održana je tribina za studente na kojoj su kao gosti sudjelovali Ante Mandić predsjednik Uprave tvrtke IN2 koji je održao predavanje na temu "IT sektor u Hrvatskoj i uloga IN2" i Ninoslav Čerkez izvršni direktor IN2 za upravljanje kadrovima i edukacijom koji je održao predavanje na temu "Modeli moguće suradnje studenata Odjela za matematiku i IN2".

IN2 je tvrtka u privatnom vlasništvu utemeljena 1992. godine. Od utemeljenja do danas, postali su jedna od vodećih softverskih kompanija u regiji i stekli tržišnu reputaciju tvrtke koja uspješno projektira i izvodi složene informacijske sustave temeljene na naprednim informacijskim tehnologijama.


Što radi IN2?
IN2 je specijalizirana za razvoj softverskih rješenja po narudžbi, razvoj  i primjenu velikih i složenih IT sustava.


IN2 danas

IN2 grupa prisutna je u 6 zemalja regije kroz 11 vlasnički povezanih društava: IN2 Zagreb, IN2 Koper, IN2 Sarajevo, INsig2, IN2 Beograd, IGEA Varaždin, IN2 Skopje, GRAD Pula, MegaIn2 Orašje te Par-Am iz Zagreba i LabNet iz Osijeka.

Stručni kolokvij, 26. listopada 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u srijedu, 26. listopada 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Računarskom praktikumu 2 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Microsoft Mathematics 4.0 - alat za lakše učenje matematike",
 

održat će Vesna Tomić, prof.

Stručni kolokvij, 20. rujna 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 20. rujna 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:


"Primjena nejednakosti sredina na rješavanje jednadžbi i sustava jednadžbi",
 

održat će Ilija Ilišević, prof.

 
Svečana promocija magistara matematike, magistara edukacije matematike i informatike, profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike, 9. lipnja 2011.

Druga svečana promocija magistara matematike i magistara edukcije matematike i informatike i jedanaesta svečana promocija profesora matematike i informatike i profesora matematike i fizike održana je u četvrtak 9. lipnja 2011. u 10:30 sati u dvorištu Odjela za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 15 magistara matematike, 14 magistara edukacije matematike i informatike, 6 profesora matematike i informatike i 8 profesora matematike i fizike. Diplomante su promovirali: prof. dr. sc. Drago Žagar prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski pročelnik Odjela za matematiku, prof. dr. sc. Mirta Benšić zamjenica pročelnika Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Dragan Jukić pomoćnik pročelnika Odjela za matematiku.

 

 
Svečana promocija prvostupnika matematike,  9. lipnja 2011.

Treća svečana promocija prvostupnika matematike održana je u četvrtak 9. lipnja 2011. u 9:00 sati u dvorištu Odjela za matematiku, Trg Ljudevita Gaja 6. Promovirano je 23 sveučilišna prvostupnika matematike. Prvostupnike matematike promovirali su: prof. dr. sc. Drago Žagar prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski pročelnik Odjela za matematiku, prof. dr. sc. Mirta Benšić zamjenica pročelnika Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Dragan Jukić pomoćnik pročelnika Odjela za matematiku.

 

 
Stručni kolokvij,  1. lipnja 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 7. lipnja 2011. u II. Gimnaziji u Osijeku, informatički kabinet, Kamila Firingera 5, s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Učionica na internetu 2, dodavanje resursa u Moodle kolegij",

održat će Lidija Blagojević, prof.  

Stručni kolokvij,  10. svibnja 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 10. svibnja 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Računarskom praktikumu 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Učionica na internetu",

održat će Vesna Tomić, prof.  

Stručni kolokvij,  19. travnja 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 19. travnja 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Matematički paradoksi",

održat će Mirta Vujnovac, prof.  

Radionica za učenike koji su pozvani na Državno natjecanje (razina A) iz matematike,  17. ožujka 2011.

Za četvero učenika  III. gimnazije u Osijeku koji su ove godine pozvani na Državno natjecanje (razina A) iz matematike na Odjelu za matematiku organizirane su dvodnevne ciljane radionice u svrhu njihove pripreme.  U radu radionice sudjelovali su studenti i nastavnici s Odjela za matematiku.

Stručni kolokvij,  15. ožujka 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 15. ožujka 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Projekt u nastavi: kada, zašto i kako",

održat će Jelena Noskov, prof.  

Stručni kolokvij,  22. veljače 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 22. veljače 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Kako (ne)voljeti matematiku",

održat će Rebeka Kalazić, prof.  

Organizirani posjet učenika završnih razreda srednje škole,  17. veljače 2011.

Učenici završnih razreda III. gimnazije u Osijeku te Srednje škole fra Martina Nedića iz Orašja  boravili su organiziranom posjetu Odjelu za matematiku.  Tom prilikom prezentirani su im studijski programi Odjela za matematiku.   Isto tako učenici su sudjelovali na stručno-popularno predavanju pod nazivom „Abacus“, kojeg su održali doc. dr .sc. Ivan Matić te asistent Domagoj Ševerdija.

Stručni kolokvij,  18. siječnja 2011.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 18. siječnja 2011. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Formule, formule, . . . , a smisao?",

održat će Kristina Vučić, prof.  

Zimska matematička škola,  2011.
Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, u organizaciji Osnovne škole Mladost, Udruge matematičara Osijek te Odjela za matematiku, Sveučilišta u Osijeku, održat će se u utorak 4. siječnja  u prostorijama Osnovne škole Mladost u Osijeku  te u srijedu 5. siječnja 2011. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska matematička škola za učenike srednjih škola, u organizaciji III. gimnazije u Osijeku, Udruge matematičara Osijek te Odjela za matematiku, Sveučilišta u Osijeku, održat će se u subotu 15. siječnja u III. gimnaziji u Osijeku te u subotu 22. siječnja 2011. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

14. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 10. i 11. prosinca 2010.

14. Smotra Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održat će se 10. i 11. prosinca 2010. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Gajev trg 7.

Program Smotre

Petak, 10. prosinca 2010.
 • 9.30 predstavljanje znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta i predstavljenje Studentskog zbora Sveučilišta
 • 10.00 otvorenje izložbenih prostora

Subota, 11. prosinca 2010.

 • 10.00 do 13.00 razgledavanje izložbenih prostora znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica.

 

Stručni kolokvij,  30. studenoga 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 30. studenoga 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Primjena Pascalovog trokuta",

održat će Ivana Hartmann, prof.  

 

Svečana promocija magistara matematike i magistara edukacije matematike i informatike,  12. studenoga 2010.

Prva svečana promocija magistara matematike i magistara edukcije matematike i informatike održana je u petak 12. studenoga 2010. godine u 10:00 sati u Auli Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3. Promovirano je 12 magistara matematike i 14 magistara edukacije matematike i informatike. Diplomante su promovirali: prof. dr. sc. dr.h.c. Gordana Kralik rektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, prof. dr. sc. Rudolf Scitovski pročelnik Odjela za matematiku i prof. dr. sc. Dragan Jukić pomoćnik pročelnika Odjela za matematiku.

 

 
Stručni kolokvij,  26. listopada 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 26. listopada 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

"Uporaba kartica u nastavi matematike",

održat će Gordana Beissman, prof.  

 

Stručno-metodički skup Udruge Normala s temom "Nastava matematike i izazovi moderne tehnologije", 16. i 17. listopada 2010.

U subotu i nedjelju 16. i 17. listopada 2010. u Osijeku u hotelu Mursa i na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku održan je 2. stručno-metodički skup Udruge Normala s temom "Nastava matematike i izazovi moderne tehnologije". Na skupu je sudjelovalo više od 300 učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Predavači su bili profesori i asistenti s Odjela za matematiku, Učiteljskog fakulteta te Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku: dr. sc. Mirta Benšić, Ljerka Jukić, dr. sc. Margita Pavleković, Ana Katalenić i dr. sc. Branko Bognar; zatim dr. sc. Neven Elezović s FER-a u Zagrebu, Željka Bjelanović Dijanić, Zlata Ćurković, Milan Kabić, Antun Kučko, Sanja Loparić te Josip Kličinović.
 

Više o skupu može se pročitati na web stranici Udruge Normala.

 

 

Stručni kolokvij,  28. rujna 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 28. rujna 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Neke konačne sume",

održat će Ilija Ilišević, prof.  

 

Posjet učenika Osnovne škole Josipa Kozarca iz Semeljaca Odjelu za matematiku, 24. rujna 2010.

Učenici i nastavnici Osnovne škole Josipa Kozarca iz Semeljaca u sklopu terenske nastave posjetili su  Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Nastavnica matematike Marinka Jaman, u pratnji nekoliko nastavnika iz škole, predvodila je pedesetak učenika šestih i osmih razreda. Odjel za matematiku nije bio samo usputna stanica njihovog izleta u Bizovačke toplice, nego mjesto gdje su učenici naučili nešto novo i ponovili staro gradivo. Asistentica Odjela za matematiku Ljerka Jukić priredila je malu radionicu Skupovi brojeva u kojoj su učenici ponovili osnovna svojstva skupova prirodnih, cijelih i racionalnih brojeva te proširili svoje znanje o brojevima: upoznali su skup iracionalnih brojeva, naučili da skup racionalnih i iracionalnih brojeva čine skup realnih brojeva te upoznali pojmove par blizanaca prostih brojeva, savršeni broj i sretni broj. Učenici su naučili i tražiti proste brojeve do 100 metodom Eratostenovog sita.

Ovo nije bio prvi posjet Osnovne škole Josipa Kozarca Odjelu za matematiku. Učenici i njihova nastavnica matematike Odjel su posjetili i 2008.godine kada su sudjelovali u radionici Dirichletov princip.

 

 

Preminuo docent Branimir Galić, 17. rujna 2010.

U petak, 17. rujna 2010., u Zagrebu je u 80. godini života preminuo docent Branimir Galić, dugogodišnji nastavnik matematike na Pedagoškoj akademiji te potom i na Pedagoškom fakultetu, Sveučilišta u Osijeku.

Doc. dr. sc. Branimir Galić, rođen je 1930. godine u Gorici, Bosna i Hercegovina. Učiteljsku školu završio je u Mostaru 1949. godine. Diplomirao je matematiku i fiziku na Višoj Pedagoškoj školi u Sarajevu 1954. godine, a zatim i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu 1963., gdje je i magistrirao 1970. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1975. godine. Osnovno područje njegova znanstvenog interesa bila je primijenjena matematika i nastava matematike.

Doc. dr. sc. Branimir Galić intenzivno se zalagao oko otvaranja studijske grupe Matematika-fizika na Pedagoškom fakultetu 1977./1978. Bio je šef katedre za matematiku i predsjednik Vijeća studijske grupe Matematika-fizika te je vršio dužnost prodekana na Pedagoškom fakultetu.  Bio je član Komiteta za obrazovanje-Osijek, član Komiteta za društvene djelatnosti Zajednice općina Osijek, te član uredničkog odbora časopisa Život i škola i Revija.

 

Preminuo profesor Zdravko Kurnik
Profesor Zdravko Kurnik

U nedjelju, 25. srpnja, u Zagrebu je preminuo u 74. godini života profesor Zdravko Kurnik, matematičar, metodičar i popularizator matematike, te dugogodišnji vanjski suradnik na studijskim programima: Matematika-Informatika i Matematika-Fizika bivšeg Pedagoškog fakulteta, Sveučilišta u Osijeku.

Zdravko Kurnik - Prigodom odlaska u mirovinu (članak iz časopisa "Miš")

 

Stručni kolokvij,  15. lipnja 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 15. lipnja 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Fibonaccijev niz i zlatni rez",

održat će Gordana Beissman, prof.  

 
Stručni kolokvij,  18. svibnja 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 18. svibnja 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Geometrijske konstrukcije origamijem",

održat će Mirta Vujnovac, prof.  

 
Komemoracija profesoru emeritusu Svetozaru Kurepi

Komemoracija profesoru emeritusu Svetozaru Kurepi održat će se u srijedu, 26. svibnja 2010. na PMF-Matematičkom odjelu, Bijenička 30, u predavaonici 003 s početkom u 12 sati.

 
Stručni kolokvij,  19. travnja 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u ponedjeljak, 19. travnja 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Predavaonici 1 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Nastava matematike u kojoj je naglašeno učenje na satu",

održat će Zlata Korpar, prof.  

 
Stručni kolokvij,  23. ožujka 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 23. ožujka 2010. na Odjelu za matematiku Svučilišta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 6, u Metodičkoj učionici 3 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Pseudopravokutni trokut",

održat će Rebeka Kalazić, prof.  

 
Stručni kolokvij,  16. veljače 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara Osijek održat će se u utorak, 16. veljače 2010. u II. Gimnaziji u Osijeku, K. Firingera 7 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "On-line provjera znanja u nastavi matematike ",

održat će Lidija Blagojević, prof.  

 
Zimska matematička škola,  2010.
Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola održat će se u ponedjeljak 4. siječnja  u prostorijama Osnovne škole Mladost u Osijeku  te u utorak 5. siječnja 2010. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska matematička škola za učenike srednjih škola održat će se u subotu 16. siječnja u III. gimnaziji u Osijeku te u subotu 23. siječnja 2010. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

 
Stručni kolokvij,  12. siječnja 2010.

Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 12. siječnja 2010. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku u Metodičkoj učionici 3 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Sat ponavljanja i sistematizacije u nastavi matematike",

održat će Egidija Kardum, prof.  

 
Stručni kolokvij,  1. prosinca 2009.

Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 1. prosinca 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku u Metodičkoj učionici 3 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Kritičko propitivanje u matematici",

održat će Jelena Noskov, prof.  

 
Prvi  magistar matematike koji je završio Sveučilišni diplomski studij matematike,  29. listopada 2009.
Slobodan Jelić, mag. math.

Diplomirao je 29. listopada 2009. na Odjelu za matematiku i prvi je student koji je završio Sveučilišni diplomski studij matematike smjer: financijska i poslovna matematika i stekao naziv magistar matematike (mag. math.). Diplomski rad pod nazivom: Aproksimacijski algoritmi za optimalno osvjetljenje scene izradio je pod voditeljstvom mentora doc. dr. sc. Domagoja Matijevića.

 

Prva magistra edukacije matematike i informatike koja je završila Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike,  23. listopada 2009.
Elveđi (Kujundžić) Snježana, mag. educ. math. et inf.

Diplomirala je 23. listopada 2009. na Odjelu za matematiku i prva je studentica koja je završila Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike i stekla naziv magistra edukacije matematike i informatike (mag. educ. et inf.). Diplomski rad pod nazivom: Metode unutarnje točke - algoritam baziran na aproksimaciji poliedera elipsoidom izradila je pod voditeljstvom mentora doc. dr. sc. Domagoja Matijevića.

 

Stručni kolokvij,  27. listopada 2009.

Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 27. listopada 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku u Računarskom praktikumu 2 s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Teslin portal u nastavi matematike",

održat će Jasmina Horvatović, prof.  

 
Stručni kolokvij,  22. rujna 2009.

Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 22. rujna 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 3) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 "Dokazivanje trigonometrijskih jednakosti pomoću kompleksnih brojeva",

održat će Ilija Ilišević, prof.  

 
Stručni kolokvij,  16. lipnja 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 16. lipnja 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 2) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Analiza rezultata eksperimentalnog istraživanja",

održat će Jasmina Maksić, prof.  

 
Stručni kolokvij,  2. lipnja 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 2. lipnja 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 2) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Izrada digitalnih nastavnih materijala programom Yenka",

održat će Vesna Tomić, prof.  

 
Stručni kolokvij,  5. svibnja 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 5. svibnja 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 2) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Kako skratiti nastavni sat",

održat će Karolina Brleković, prof.  

 
Matematički kolokvij,  23. travnja 2009.

U okviru Matematičkog kolokvija u četvrtak, 23. travnja 2009.  na Odjelu za matematiku u 19 sati, doc. dr. sc Ivica Nakić, sa Matematičkog odjela PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu, održat ce predavanje pod naslovom:

"Kondicije i izgladjena analiza".
 

 
Stručni kolokvij,  24. ožujka 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se u utorak, 24. ožujka 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 2) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Zanimljiva matematika",

održat će Rebeka Kalazić, prof.  

 
Prezentacija sa Stručnog kolokvija,  26. veljače 2009.
Power Point prezentacija predavanja "Pisani ispiti iz matematike-teme i dileme", Gordane Beissman, koje je održano na Stručnom koloviju Udruge matematičara Osijek, 17. veljače 2009.
 
Jedna korisna stranica,  19. veljače 2009.
Na web stranici http://www.math-jobs.com/ mogu se pronaći različiti poslovi na području cijelog svijeta,  koji zahtjevaju završen studij matematike ili neki srodni studij.
 
Stručni kolokvij,  17. veljače 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se 17. veljače 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku  u Metodičkoj učionici (Predavaonica 2) s početkom u 19:10. Predavanje pod naslovom:

 

"Pisani ispiti iz matematike - teme i dileme",

održat će Gordana Beissman, prof.

 
Tečaj Geogebre,  9. veljače 2009.
Udruga matematičara  Osijek  u suradnji s Županijskim stručnim vijećem za matematiku i udrugom Tangenta organizira tečaj Geogebre za nastavnike matematike i informatike Osječko -baranjske županije.  Predavanja se održavaju ponedjeljkom i srijedom u 19:00 sati  na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.
 
Stručni kolokvij,  27. siječnja 2009.
Stručni kolokvij Udruge matematičara  Osijek održat će se 27. siječnja 2009. u II. gimnaziji u Osijeku s početkom  19:10. Predavanje pod naslovom

Nastavnik matematike na web sjedištu,

održat će Lidija Blagojević, prof.

 
Svečana promocija I. i II. genaracije prvostupnika matematike,  23. siječnja 2009.

Prva svečana promocija I. i II. generacije sveučilišnih prvostupnika matematike održat će se u petak 23. siječnja 2009. godine u 10:00 sati u Auli Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3.

 
Matematički kolokvij, 22. siječnja 2009.

U okviru Matematičkog kolokvija u četvrtak, 22. siječnja 2009.  na Odjelu za matematiku u 19 sati, prof. dr. sc Attila Petho, sa Faculty of Informatics, University Of Debrecen održat ce predavanje pod naslovom:

Arithmetical Progressions On Norm Form Equations.

 
Zimska matematička škola,  2009.
Tradicionalna Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola održat će se u srijedu 8. siječnja  u prostorijama Osnovne škole Mladost u Osijeku  te u četvrtak 9. siječnja  na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

Zimska matematička škola za učenike srednjih škola održat će se 17. siječnja u III. gimnaziji u Osijeku te 24. siječnja 2009. na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku