Večer matematike
Osijek, 05.12.2019.


Raspored održavanja pričaonica
17:30-18:00
1. Katarina Jakopić, prof., Marija Špringman, prof.
"Savršeni čovjek"

Dođite na ovo predavanje i sazanajte kako odabrati savršenog partnera primjenom matematike.
2. Karolina Brleković, prof., Marin Kanaet, prof., Ivana Matišić, prof.
"Od detektiva do statističara"

Kroz dva interaktivna zadatka sudionici će upoznati dva eTwinning projekta u koje je ove godine uključena naša škola. Detektivske priče, matematika i kodiranje – međunarodni projekt Statistika naša svagdašnja – nacionalni projekt Sudionici će uz pomoć statistike i znanja matematike riješiti jedan kriminalistički problem – pravi lov na kriminalce! Kroz sve će ih voditi njihovi vršnjaci
3. Maja Petrač, prof.
"Stric Petros i Goldbachova slutnja"

Svaki paran broj veći od dva može se napisati kao zbroj dva prosta broja. Možete li zamisliti dobar triler na ovu temu? Ako ne, vjerojatno niste pročitali Doxiadisov triler „Stric Petros i Goldbachova slutnja“. Na predavanju ćete saznati tko je stric Petros i kakve on ima veze s Goldbachovom slutnjom te ima li još književnih djela inspiriranih matematikom.
4. Luka Bolješić, prof.
"Matematički trikovi"

Pokazivanje i argumentiranje matematičkih trikova.
5. Lidija Blagojević, prof., Egidija Kardum, prof.
"Matematika i glazba"

Koja je veza matematike i glazbe? Koje su sličnosti i razlike? Glazbom smo okruženi svakodnevno i svi je vrlo pozitivno doživljavaju, dok matematiku većina ljudi doživljava kao nerazumljivu i tešku znanost. Ljepota matematike leži u jednostavnosti, logičnosti i načinu razmišljanja i zaključivanja. Jednako vrijedi i za glazbu. Napisati melodiju, pronaći pravi prstomet za sviranje, ritam, tempo i sl. Način razmišljanja prilikom sviranja jednak je načinu razmišljanja pri izvođenju nekog matematičkog dokaza. Uvjerimo se u to tijekom ovog predavanja na Večeri matematike.
6. dr. dc. Ljiljana Primorac Gajčić
"Geometrijska metoda rješavanja kvadratnih jednadžbi"

Geometrijsku metodu rješavanja kvadratnih jednadžbi je prije više od 1200 godina osmislio arapski matematičar Al-Khwarizmi. Na predavanju će biti pokazano da iako arapski matematičari nisu poznavali negativne brojeve, ovom metodom možemo naći sva realna rješenja kvadratne jednadžbe.
7. Željka Duh Blašković, prof., Mirela Generalić, prof.
"Potapanje brodova"

Za ovu radionicu nije potrebno predznanje, a namijenjena je svima koji vole igre potapanja brodova, sudoku, tetris i slične logičko kombinatorne igre. Poigrajmo se poznatu igru potapanja brodova i otkrijmo neke nove varijante i načine igre. Naučimo što su polimino i igrajmo se s njima.


Raspored održavanja igraonica
18:00-19:00
8. Katarina Stojić, prof. i učenici Petra Lukač i Filip Mueller
"Is an acute angle really cute?"

Kroz različite interaktivne zadatke sudionici će se upoznati s neobičnim i često smiješnim matematičkim pojmovima, značenjima te igrama riječi na engleskom jeziku.
9. Draženka Mikić, prof., Tihana Weigand, prof.
"Može li gore?! Zaključani u matematičkoj učionici"

Zaključani ste. Želite pobjeći. Prijevozno sredstvo bijega birate sami. Na putu vas čeka niz problemčića. Mućnite glavom i dozvolite matematici da vas oslobodi.
10. Astra Škorjanc, prof., Mirna Čalija Matijević, prof.
"Kakuro"

Volite matematičko logičke igre? Onda nam se pridružite! Crno bijela polja + stavi pravi broj na pravo mjesto = KAKURO
11. Aleksandra Floreani, prof. i učenici Toni Ivanković i Ivan Prigl
"24 sata bez kalkulatora"

Brunina najgora noćna mora se ostvarila – izgubio je kalukator. Bez njega, njegov ispunjen dan neće proći dobro. Naučimo zajedno kako možemo pomoći Bruni da sve svoje zadatke izvrši na vrijeme!
12. Doc. dr. sc. Snježana Majstorović
"Modeliranje pomoću grafova"

Graf je matematički objekt kojim možemo modelirati i riješiti razne probleme iz svakodnevnog života. Svrha radionice je upoznati učenike s pojmom grafa, navesti njegova osnovna svojstva, a zatim kroz primjere iz stvarnog života upoznati učenike s problemom bojenja vrhova grafa, minimalnim razapinjujućim stablom, dominacijskim skupom te s Hamiltonovim putom i ciklusom.
13. Zvjezdana Jurić, prof., Snježana Bošnjak, prof., Kristina Lozina, prof.
"Pomaže li C-vitamin u matematici?"

Matematika čuva naše zdravlje. Ne vjerujete? Dođite i uvjerite se u tu tvrdnju? Na radionici ćete pokazati kako C-vitamin pomaže u rješavanju matematičkih problema, a samim time i čuva naše zdravlje. Uz malo računanja povezat ćemo naizgled ne spojivo, a ipak očigledno – matematika i C-vitamin.
14. Rebeka Kalazić, prof., Snježana Novaković, prof.
"Tajanstvena narukvica"

Sudionici radionice upoznati će šifriranje pomoću binarnog sustava i naučiti kako slova abecede zapisati binarnim kodom. Nakon toga izraditi će za uspomenu originalan nakit koji će sadržavati njihovu tajnu poruku. (ime, citat…)


KVIZ
19:15
Zlata Korpar, prof., Ivana Ivošević, prof.
"Tko zna zna!" - kviz

Učenici 4. razreda, prijavite se i dođite odmjeriti snage! Molimo ponesite pametne telefone (potrebni za Kahoot). Za vjerne navijače nije potrebna prijava.
Povratak na vrh