Večer matematike
Osijek, 05.12.2019.


slika1 slika2 slika3 slika4

Dragi srednjoškolci, studenti, nastavnici, svi koji volite matematiku i koji ćete je tek zavoljeti!

Svratite 5. prosinca od 17:30-19:00 do III. gimnazije i sudjelujte u nekoj od zanimljivih i raznovrsnih pričaonica i igraonica ili odmjerite snage na kvizu ''Tko zna zna!'' s početkom u 19:15 sati.

Tokom cijelog vremena održavanja manifestacije na hodnicima pogledajte izložbu učenika III. gimnazije pod nazivom ''Večer matematike'', a na I. katu pogledajte izložbu radova ''Matematički 3D demo'' učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek Dore Borić i Mihaela Pavića pod mentorstvom Anice Leventić, prof., Bojane Štulić, mag. ing. Računarstva i Snježane Bošnjak, prof.Raspored održavanja pričaonica
17:30-18:00
1. Katarina Moržan, prof. III. gimnazije Osijek
"Koliko znam o matematici na engleskom?" Prijava

Sudionicima će biti predstavljeni rezultati istraživanja među učenicima i profesorima naše škole o poznavanju matematičkih izraza/ zadataka na engleskom jeziku.
2. Vedran Ristić, prof. III. gimnazije Osijek
"Četiri tisuće godina matematike" Prijava

Kratak pregled povijesti matematike kroz živote 10 najznačajnijih matematičara od antike do danas. Pitagora, Euklid, Arhimed, Fibonacci, Piero della Francesca, Newton, Leibniz, Euler, Gauss, Turing.
3. Marko Husar i Matea Gregurec, učenici III. gimnazije Osijek
"Escape (Class) Room" Prijava

Radionica se temelji na igri Escape Room. Učenici uz pomoć znanja iz matematike i logike razbijaju šifre rješavajući zadatke i zagonetke. Svaka zagonetka, odnosno matematički zadatak, vodi učenike do sljedećeg traga. Učenici pristupaju matematičkim zadatcima skeniranjem QR-kodova. Grupa učenika koja uspije razbiti konačnu šifru pobjeđuje u igri.
4. Marko Duspara, student PMF-a Zagreb
"Zdravo za gotovo u matematici" Prijava

Promatramo dva svojstva zbrajanja (komutativnost i asocijativnost) koja uglavnom uzimamo zdravo za gotovo i konstruiramo primjere u kojima ista ne vrijede.
5. Željka Duh Blašković i Mirela Generalić, prof. Isusovačke klasične gimnazije Osijek
"Zašto su karte „cool“?" Prijava

Gotovo se svi u društvu volimo zabavljati s kartama. Znate li vi koji trik s kartama? Na ovoj radionici upoznat ćemo vas s nekima od njih, ali isto tako i objasniti ih pomoću matematike...
6. Rebeka Kalazić i Snježana Novaković, prof. I. gimnazije Osijek
"Vrijeme za bajku" Prijava

Kako je ovo Večer matematike pravo je vrijeme za matematičku bajku. Dođite poslušati pomalo zaboravljene priče iz djetinjstva ispričane matematičkim jezikom promatrane iz sadašnje perspektive u kojima se poznati likovi suočavaju sa matematičkim problemima.


Raspored održavanja igraonica
18:00-19:00
7. Amanda Glavaš i Valentina Hrastinski, prof. Strojarske tehničke škole Osijek
"Escape room: Eliksir života" Prijava

Profesor Baltazar otkrio je lijek za besmrtnost. Zaključao ga je na dnu jedne velike šarene kutije. Skupi ekipu i zajedno probajte otključati našu šarenu kutiju te osvojite lijek za besmrtnost.
8. Zvjezdana Jurić, prof. Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Snježana Bošnjak, prof. Elektrotehničke i prometne škole Osijek
"Ma možemo mi to i bez geometrijskog pribora!" Prijava

Zamislimo da trebamo konstruirati geometrijske pojmove a nemamo potreban pribor. Ima li nade za nas? Naravno da ima. Iskoristimo što nam je nadohvat ruke. Oslobodimo svoju kreativnost i zabavimo se.
9. Ivana Pravdić, prof. III. gimnazije Osijek, Jakob Šimić i Andrej Borzan, učenici III. gimnazije Osijek
"Escape room" Prijava

Rješavajući zagonetke i matematičke mozgalice nastojte pobjeći iz učionice.
10. Mirna Čalija Matijević, prof. III. gimnazije Osijek, Vita Guljaš i Petar Knežević, učenici III. gimnazije Osijek
"Potjera kroz skupove brojeva" Prijava

U igri sudjeluje četiri grupe natjecatelja koje se međusobno ne poznaju, no da bi osvojili nagradu moraju igrati kao tim. Igra se sastoji od četiri glavna dijela. Cilj je pobijediti lovca i tako osvojiti nagradu. Pitanja će pokazati koliko se dobro natjecatelji snalaze u skupovima brojeva.
11. Izv. prof. dr. sc. Dragana Jankov Maširević, Odjel za matematiku Osijek, Mirna Mikić, mag. educ. math. et inf.
"Kombinatorika i vjerojatnost - zajedno kroz ples" Prijava

Kroz ovo predavanje/radionicu učenici će upoznati neke od osnovnih kombinatornih i vjerojatnosnih principa te kako se oni mogu primijeniti na zanimljive primjere iz svakodnevnoga života. Na koliko načina studentica Ana može odabrati plesni klub u koji se želi upisati? Kolika je vjerojatnost da će ona položiti tečaj za voditelja plesnih tehnika? Na ta i mnoga druga pitanja, saznat ćete odgovor ukoliko nam se pridružite na Večeri matematike.
(Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. razreda.)
12. Draženka Mikić, Tihana Weigand i Lucija Tolušić, prof. SŠ Valpovo
"Osvoji svijet za 45 minuta" Prijava

Ako želite saznati nešto novoga o gradovima, državama, osvajati kontinente u GOT stilu, doživjeti romansu, izmjenjivati tajne poruke i pri tome pomalo „matematičariti“, pridruži nam se!
13. Ella Rakovac Bekeš i Doris Crnjac, prof. I. gimnazije Osijek
"Dijamantni slučaj" Prijava

Dogodilo se ubojstvo u hotelu. Tko je ubojica? Gdje su dijamanti? Odgovore na to pronaći će detektiv Mulić i inspektor Matkić uz tvoju pomoć i pomoć linearne funkcije. Sve što je potrebno, mobilni je uređaj s pristupom internetu, kako bi pristupili interaktivnom stripu i pronašli tragove.


KVIZ
19:15
Zlata Korpar i Ivana Ivošević, prof. III. gimnazije Osijek
"Tko zna zna!" - kviz Prijava

Učenici 4. razreda, prijavite se i dođite odmjeriti snage! Molimo ponesite pametne telefone (potrebni za Kahoot). Za vjerne navijače nije potrebna prijava.
Povratak na vrh