Odjel za matematiku

Razmišljate li o upisu na Odjel za matematiku?

Upoznajte naše diplomirane studente iz prve ruke. Pogledajte ili pročitajte što misle o tome jesu li dobro odabrali studij i koje stečene vještine koriste na poslovima kojima se bave. Saznajte više

Upisi

Bodovanja, struktura studija...

Referada

Informacije za studente na jednom mjestu

Studomat

Prijava i odjava ispita, pregled ocjena...

Mathematical Communications

Međunarodni znanstveni časopis iz područja čiste i primijenjene matematike 

Osječki matematički list

Stručni časopis za nastavnike i učenike iz područja matematike i informatike

Knjižnica i čitaonica

Knjige, časopisi, online pretraživanje građe, čitaonica, online baze podataka

gamma 1

Fakultet primijenjene matematike i informatike  najnoviji je fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odluka je to Senata Sveučilišta od 30. studenoga 2022. Fakultet primijenjene matematike i informatike, po nazivu i profilu jedinstven u Republici Hrvatskoj, nastaje iz dosadašnjeg Odjela za matematiku. Dugo je već poznato da prvu godinu prijediplomskih studija Odjela za matematiku upisuju najbolji maturanti po rezultatima obveznog dijela Državne mature na razini cijelog Sveučilišta. Isto tako zapošljivost diplomanata Odjela za matematiku među najvišima  je na Sveučilištu.

Fakultet primijenjene matematike i informatike osniva se s ciljem povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti na širem domaćem i međunarodnom prostoru. Važan je to iskorak Sveučilišta usmjeren prema gospodarstvu, jer se prema mnogim pokazateljima očekuje daljnji trend jačanja IT sektora, kao i drugih industrija za koje su ključni stručnjaci s matematičkim kompetencijama. Također, ovim se osnažuju kapaciteti Sveučilišta za privlačenje stranih studenata, a koji će grad Osijek prepoznati kao mjesto kvalitetnog studiranja, rada i života.

Na konferenciji za medije koja je održana 1. prosinca 2022. u 11:00 na Odjelu za matematiku o osnivanju Fakulteta primijenjene matematike i informatike govorili su:  prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Ivan Sarić, direktor regionalnog ureda HUP-a Osijek, Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, Denis Sušac, direktor tvrtke Mono d.o.o. i predsjednik Izvršnog odbora HUP-a regionalnog ureda Osijek te prof. dr. sc. Kristian Sabo, privremeni dekan Fakulteta primijenjene matematike i informatike.

MWB 2023

Na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, od 25. do 27. studenog 2022. godine, održano je Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje (CERC) na kojem je sudjelovalo 56 timova s 24 sveučilišta iz sedam srednjoeuropskih zemalja (Češka, Hrvatska, Latvija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija).

Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljalo ukupno 6 timova: tri tima Sveučilišta u Zagrebu, te po jedan tim Sveučilišta u Osijeku (Odjel za matematiku), Rijeci i Puli, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta.

Naš tim je osvojio 36. mjesto, a natjecao se u sljedećem sastavu: Karlo Iletić (diplomski studij Matematika i računarstvo), Filip Kadak (preddiplomski studij Matematika i računarstvo), Ramal Salha (preddiplomski studij Matematika i računarstvo).

Voditelj našeg tima bio je naš asistent i naš bivši natjecatelj Tomislav Prusina.

Više informacija možete pronaći na stranicama HSIN-a (link).

gamma 1

U okviru Erasmus+ projekta GAMMA na kojemu je Odjel za matematiku koordinator, u razdoblju 7. studenog – 10. studenog 2022. organizirana je transnacionalna aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u Nizozemskoj. Aktivnost se održala u Amsterdamu, a organizatori su bili partneri sa sveučilišta iz Nizozemske (Master Department of the Faculty of Education of the Amsterdam University of Applied Sciences). Aktivnost se tijekom tri dana održavala na sveučilištu dok je jedan dan organiziran posjet školama. U aktivnosti je sudjelovala 31 osoba iz sve četiri partnerske zemlje: Hrvatske, Grčke, Nizozemske i Finske. Sudionice s Odjela za matematiku bile su Mateja Đumić, Ljerka Jukić Matić, Darija Marković i Mirela Jukić Bokun, članice GAMMA tima Odjela za matematiku.

charts

Interna studentska anketa Odjela za matematiku za kolegije održane u ljetnom semestru akademske 2021./2022. provodila se od 13. lipnja do 14. listopada 2022. godine.

Anketa je bila anonimna te je provedena s namjerom dobivanja povratnih informacija od studenata i s ciljem povećanja kvalitete izvođenja nastave na Odjelu za matematiku. Studenti su anketi pristupali putem ISVU sustava te su u svakom trenutku za vrijeme trajanja ankete mogli ispuniti upitnik za sve kolegije koje su upisali u ljetnom semestru akademske 2021./2022. ili samo za određene kolegije, po vlastitom izboru.

Nakon logiranja na web stranicu Odjela za matematiku, možete pogledati rezultate ove ankete te rezultate prethodnih internih anketa.

MWB 2023

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 9. prosinca 2022. organizira 26. (3. virtualnu) Sveučilišnu smotru s ciljem promoviranja sveučilišnih i stručnih prijediplomskih i integriranih studijskih programa budućim studentima. Ovogodišnje događanje bit će na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Vladimira Preloga 1 u 11,00 sati. Program je zamišljen na način da dekani i pročelnici u razgovoru s moderatorom programa u vremenu do maksimalno 5 minuta predstave svoje studijske programe.

MWB 2023

Nakon što je u suradnji s tvrtkom Mono u prvoj polovici 2022. godine uspješno odrađen prvi krug bloka radionica pod nazivom MATHOS Web Development Bootcamp, koji je prvenstveno bio namijenjen nezaposlenim osobama s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a sufinancirala ga je Osječko-baranjska županija sa 100.000 kuna, 22. studenoga 2022. s Županijom je potpisan ugovor za novi krug radionica.

VRSIH_logo

U nedjelju, 6. studenog 2022., od 10:00 do 15:00 sati na Sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Puli održavalo se natjecanje Natjecanje timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara (HSIN). Naše sveučilište predstavljao je tim sastavljen od sljedećih studenata Odjela za matematiku:

  • Karlo Iletić, Filip Kadak, Ramal Salha (Tim 8);

Naš tim je riješio 3 od 12 problema i time se plasirao na 14. mjesto. (Rezultati)

Ovim rezultatom tim je stekao pravo nastupa na CERC-u (Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje). CERC 2022 će se održati u Ljubljani, Slovenija, 25. do 27. studenog 2022., gdje će se timovi iz Centralne Europe natjecati za pravo nastupa na svjetskom studentskom ICPC natjecanju 2023. godine.