Fakultet primijenjene matematike i informatike

Uvod u programiranje

I010 (2+2+0) - 6 ECTS bodova

 

OSNOVNE INFORMACIJE

cUvod u programiranje izvodi se u ljetnom semestru prve godine sveučilišnog preddiplomskog studija matematike i sveučilišnog nastavničkog studija matematike i informatike. Cilj kolegija je studente upoznati s temeljima objektno orijentiranog programiranja koristeći programski jezik C++ te steći predznanje koje će im koristit kako u timskom tako i u samostalnom rješavanju programskih zadataka.  

 • Sadržaj kolegija možete dohvatiti na sljedećem linku (pdf).

 NASTAVNIKKONZULTACIJE
VODITELJ KOLEGIJA izv.prof.dr.sc. Domagoj Matijević Ponedjeljkom od 11-13h
ASISTENT doc.dr.sc. Domagoj Ševerdija Četvrtkom od 10-12h
ASISTENT mr.sc. Petar Taler

Srijedom od 11:30-12:30

 

OSNOVNA LITERATURA

 1. Nastavni materijali dostupni na web stranicama (loomen ili merlin sustav).
 2. M. Essert, C/C++ programski jezik, Zavodska skripta, FSB, 2000
 3. B. Motik, J. Šribar: Demistificirani C++, Element, Zagreb, 1997
 4. Ortega. Grimshaw: An Introduction to C++ and Numerical Methodes, Oxford University Press, 1999.
 5. B. Stroustrup, The C++ Programming Language, Addison Wesley, 2000.

 

Kompletan kolegij će se izvoditi kao ekolegij na MERLIN platformi: [UUP@MERLIN]

 

RASPORED PREDAVANJA I VJEŽBI

Izvedbeni program kolegija Uvod u programiranje realizira se s fondom od 60 sati (tjedno 2 sata predavanja i 2 sata vježbi). Pohađanje predavanja i vježbi je obavezno.
 TERMINPREDAVAONICA
PREDAVANJA srijeda, 10-12h P1
VJEŽBE - grupa A četvrtak, 8-10h RP1
VJEŽBE - grupa B četvrtak, 8-10h RP1
VJEŽBE - grupa C  Četvrtak, 14-16h RP1
VJEŽBE - grupa D Četvrtak, 16-18h RP1
Raspored studenata po grupama

 

PRAVILA POLAGANJA ISPITA

Kolegij se polaže na temelju bodova ostvarenih na dva kolokvija i predanim zadaćama, na kojima studenti mogu ostvariti ocjene dovoljan (2), dobar (3), vrlo-dobar (4).
Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je skupiti barem 60% od ukupnog broja bodova na kolokvijima. Kolokvijima se mogu postići ocjene dovoljan (2) ili dobar (3).  Domaće zadaće služe za uvećanje ocjene. Oni studenti koji žele ocjenu odličan (5) trebaju napraviti samostalni programerski projekt koji će biti definiran pri kraju predavanja. 

Studenti koji redovito predaju zadaće i pristupit će izradi samostalnog programerskog projekta ne moraju pristupati kolokvijima. 

Domaće zadaće bit će dostupne studentima nakon obrađenih tema. Nastojat ćemo da iza svake obrađene cjeline na predavanju bude objavljena nova zadaća kroz Loomen ili Merlin sustav koju studenti mogu rješavati do sljedećeg termina vježbi. Na sljedećim vježbama studenti će imati priliku izložiti svoja rješenja. Svi oni studenti koji predaju zadaće, a ne pojave se na vježbama neće im se priznavati bodovi iz zadaće.

KORIGIRANA PRAVILA POLAGANJA ISPITA:

Kolegij se polaže na temelju bodova ostvarenih na dva kolokvija, predanim zadaćama, te Micro:Bit projektu na kojima studenti mogu ostvariti ocjene dovoljan (2), dobar (3), vrlo-dobar (4). Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je skupiti barem 40% od ukupnog broja bodova na kolokvijima. Sudjelovanjem na Micro:Bit projektu dobija se dodatnih 20 bodova koji se pribrajaju kolokvijima, kao gratis bodovi. Npr. ukoliko ste na prvom kolokviju dobili 10/100, a na drugom 50/100, te sudjelovali u Micro:Bit projektu (+20), ukupno imate 80/200 bodova na kolokviju tj. 40%. 

Studentima koji su prošli kolokvij, a imaju barem 100 bodova na zadaćama, konačna ocjena se uvećava za jednu ocjenu više, i imaju mogućnost, ukoliko žele, pristupiti izradi završnog Qt projekta za dodatno uvećanje ocjene. 

Studenti koji imaju barem 390 bodova na zadaćama, a nisu pristupili kolokvijima, mogu pristupiti izradi završnog Qt projekta te na taj način dobiti konačnu ocjenu. 

PISMENI ISPIT

Pismeni i usmeni ispit je obavezan za studente koji nisu položili kolegij preko kolokvija.

USMENI ISPIT

Usmeni ispit je obavezan za sve studente koji kolegij polažu preko pismenog ispita. Na usmenom ispitu se, u ovisnosti od ocjene s pismenog ispita, formira konačna ocjena.

 

NASTAVNI MATERIJALI

  Nastavni materijali su dostupni preko loomen sustava.

 

OBAVIJESTI

 • [24.06.] Studenti koji nisu pristupili upisu ocjene, neka me potraže kada su na fakultetu. Nikakav poseban termin se za upis ocjene se više neće određivati. Bitno je da vam unesemo ocjenu u index i Studomat do 1. listopada.
 • [21.06.] Objavljeni su rezultati kolokvija. Upis ocjena (ili samo potpis, ukoliko niste položili ispit preko kolokvija) održat će se 23.06. (petak) u 9h u D11. Ukoliko želite odgovarati usmeno gradivo s prvog kolokvija za višu ocjenu, bit će vam to omogućeno. Indeks ne morate osobno donijeti, već ga možete poslati po drugoj osobi. Molim vas da prijavite rok iz UUP za 27.06. u Studomat. Bez prijave u Studomat ocjena vam se ne može unijeti u indeks!
 • [12.06.] Drugi kolokvij će se održati u utorak, 13. lipnja po rasporedu:
  - A grupa: 9:00, RP2
  - B grupa: 9:00, RP1
  - C grupa: 11:00, RP2
  - D grupa: 11:00, RP1.
  Raspored studenata po grupama može se vidjeti ovdje.
 • [06.06.] Sljedeće predavanje će se održati u petak (9. lipnja) od 8h-10h u RP1. 
 • [28.04.] Predavanje će se do kraja semestra odvijati u RP1, i to u pravilu četvrtkom od 8:15h do 9:45h. Iznimno sljedeći četvrtak (04. svibnja) će se predavanje održati od 16h-17:30h, također u RP1. 
 • [19.04.] Popis studenata po grupama za kolokvij 21. travnja možete vidjeti ovdje. Ukoliko niste na popisu, javite se što ranije na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Raspored je:
  - A grupa: 14:00, RP2
  - B grupa: 14:00, RP1
  - C grupa: 16:00, RP2
  - D grupa: 16:00, RP1
 • [10.04.] Vježbe za A grupu koje bi se trebale održati 19. travnja pomiču se na 20. travnja u 8:00 (RP1) zbog spriječenosti asistenta.
 • [06.04.] Prvi kolokvij će se održati u petak, 21. travnja od 14:00 sati. Točan raspored po grupama bit će objavljen naknadno.
 • [28.02.] Prvo predavanje iz kolegija.

 

You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment