Odjel za matematiku

vojtech jarnik logo

Studenti Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku Toni Milas i Una Radojičić s mentorom dr.sc. Slobodanom Jelićem sudjelovali su na međunarodnom studentskom natjecanju iz matematike Vojtěch Jarník koje se održavalo u gradu Ostravi u Češkoj od 6. do 10. travnja 2016.

Natjecanje Vojtěch Jarník pokrenuto je 1991. godine i od tada se neprekidno održava svake godine. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije, ovisno o godini studija, odnosno starosnoj dobi studenta natjecatelja. Sveučilišta mogu prijaviti nekoliko studenata natjecatelja za obje kategorije i jednog mentora, koji je ujedno i član povjerenstva za odabir i ocjenjivanje zadataka. Obveza svakog prijavljenog sveučilišta je predložiti nekoliko originalnih problemskih zadataka među kojima povjerenstvo bira one koje smatra najvećim izazovima za natjecatelje.

Ove godine bilo je prijavljeno 35 svjetskih sveučilišta sa 75 natjecatelja u prvoj i 79 natjecatelja u drugoj kategoriji. Natjecatelji su rješavali 4 zadatka u trajanju od 4 sata. U iznimno jakoj konkurenciji, studenti Odjela za matematiku, ostvarili su prilično dobre rezultate.

U razdoblju od studenog 2015. pa sve do ožujka 2016. godine, Odjel za matematiku pod vodstvom doc.dr.sc. Snježane Majstorović intenzivno je pripremao studente za ovo natjecanje. U pripremama su sudjelovali nastavnici i asistenti Odjela za matematiku Darija Brajković, Ivana Crnjac, Jelena Jankov, doc.dr.sc. Mirela Jukić Bokun, Ivan Papić, izv.prof.dr.sc. Mihaela Ribičić Penava i dr.sc. Suzana Miodragović.

Sudjelovanje na natjecanju Vojtěch Jarník posebno je iskustvo za studente, mentora te Odjel za matematiku. Osim što su stvoreni brojni međunarodni kontakati studenata, Odjel za matematiku dobio je izvrsnu priliku za međunarodnu promociju, tim više što je zadatak koji je predložila docentica Snježana Majstorović bio izabran za teži problemski zadatak u drugoj kategoriji.

Zadatak zajedno sa rješenjem možete vidjeti ovdje.