Odjel za matematiku

 

mimica

S tugom Vas obavještavamo da je dana 9. lipnja 2016. preminuo naš kolega Ante Mimica, docent na Matematičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Ante Mimica rođen je 20. siječnja 1981. u Splitu, gdje je završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju te srednju Glazbenu školu Josipa Hatzea. Nakon zavšene srednje škole upisuje studij matematike na Matematičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a. Diplomirao je 2003. godine, na smjeru matematička statistika i računarstvo. Odmah po završetku studija zapošljava se kao asistent i upisuje poslijediplomski studij matematike na Matematičkom odsjeku u Zagrebu. Doktorsku disertaciju „Harnack Inequalities for some Lévy Processes“ izradio je pod vodstvom prof.dr.sc. Zorana Vondračeka i uspješno obranio 2009. godine. Period od 2010. do 2013. proveo je na poslijedoktorskom usavršavanju na Universität Bielefeld u Njemačkoj, na poziciji znanstvenog suradnika. Nakon vrijednog iskustva stečenog na tom njemačkom sveučilištu, 2013. godine vraća se na svoju matičnu instituciju gdje od tada radi na poziciji docenta. Za svoje je profesionalne uspjehe 2013. godine primio nagradu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Šire područje znanstvenog interesa Ante Mimice je teorija slučajnih procesa, s naglaskom na Lévyjeve procese. U svojoj kratkoj, ali briljantnoj karijeri, objavio je nekoliko zapaženih znanstvenih radova u poznatim međunarodnim časopisima, kao što su Potential Analysis, Stochastic Processes and Applications i Annales de l’Institut Henri Poincaré. O kvaliteti i odjeku njegova rada svjedoče mnoga predavanja koja je održao na različitim seminarima i konferencijama, a osobito pozvana predavanja u Poljskoj, Južnoj Koreji i Njemačkoj te kratki studijski posjeti nekolicini sveučilišta u SAD-u. Posebno smo ponosni što smo 3.12.2015. imali čast prisustvovati njegovom predavanju na Matematičkom kolokviju na Odjelu za matematiku u Osijeku.

Osim što je bio uspješan znanstvenik, Ante Mimica aktivno se bavio glazbom i sportom. Zauvijek ćemo ga pamtiti kao vedru i veselu osobu te, najvažnije, istinski dobrog čovjeka.