real for all10. srpnja 2017. godine na krovu Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku predstavljeno je puštanje u rad Rapid-E uređaja za snimanje bioaerosoli u zraku. Uređaj, u vrijednosti 1.200.000 HRK švicarskog proizvođača Plair, kupljen je u okviru europskog projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija RealForAll. Ovaj događaj popraćen je nazočnošću zamjenice gradonačelnike Grada Osijeka, Žane Gamoš, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, Romana Kristića, voditelja projekta i znanstvenog istraživača s BioSense instituta u Novom Sadu, dr. sc. Branka Šikoparije, pročelnika Odjela za matematiku prof. dr. sc. Kristiana Sabe, dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića i prof. dr. sc. Edite Štefanić s Poljoprivrednog fakulteta, kao i drugih sudionika projekta i predstavnika medija. Pored ovog uređaja na krovu Poljoprivrednog fakulteta postavljen je isti uređaj na zgradi PMF-a u Novom Sadu u travnju mjesecu ove godine.

Instalacijom Rapid-E uređaja gradovi Osijek i Novi Sad postali su jedinstveni gradovi u regiji u kojima će se koncentracija peludi mjeriti u stvarnom vremenu koristeći suvremene tehnologije zasnovane na analizi uzorka svjetlosnog raspršenja i fluorescentnog odziva. U okviru projekta u kojem pored Biosense Instituta i PMF-a u Novom Sadu, te Grada Osijeka, sudjeluje i tim znanstvenika s Odjela za matematiku, razvijaju se algoritmi za klasifikaciju aerobiosoli i peludnih zrnaca te matematički modeli za kratkoročnu i dugoročnu prognozu peludi. Ovi modeli zasnovaju su na suvremenim metodama dubinskog učenja. Mjerenja u stvarnom vremenu omogućuju generiraju količinu podataka koja će znanstveno istraživački rad sudionika projekta podići u sferu danas veoma popularnog BigData koncepta.

S druge strane, očekujemo da će rezultati RealForAll projekta značajno unaprijediti kvalitetu sustava javnog zdravstva u pogledu prognoziranja sezona peludi. Alergične osobe lakše će planirati aktivnosti u periodu cvjetanja alergijskih biljaka kao što su breza, ambrozija i ostale trave, te pravovremeno započinjati antialergijske terapije. Kroz projektne Aktivnosti razvija se sustav diseminacije rezultata mjerenja u stvarnom vremenu prognoze kroz web portal i Android/iOS aplikaciju kojom će korisnici ovog sustava u svako vrijeme pratiti trenutne i prognozirane koncentracije peludi.

 

Izjava pročelnika Odjela za matematiku prof. dr. sc. Kristiana Sabe

 

Ostali izvori: