good game liftoff

Martina Franjo (1. godina diplomskog studija financijske matematike i statistike) i Ivan Židov (3. godina preddiplomskog studija matematike) dio su četveročlanog startup tima Genus koji se plasirao u finale Good Game Liftoffa kao jedan od deset najboljih projekata u Hrvatskoj!

Svoju inovaciju u području poljoprivede: stroj za automatsko sortiranje graha, predstavili su deseteročlanom žiriju u kojem su bili uspješni poduzetnici i stručnjaci poput osnivača i direktora tvrtke Rimac Automobili Mate Rimca, investitora i poduzetnika Nenada Bakića, suosnivača i direktora Infinuma Tomislava Cara i drugih.

Good Game Liftoff jedan je od najvažnijih startup natječaja u Hrvatskoj, Organizira ga kompanija Goog Game Global koja se bavi organizacijom specijaliziranih gaming evenata čiji su sudionici timovi vodećih kompanija u Hrvatskoj. Ovogodišnji gaming event Good Game Zagreb održan je u svibnju, a okupio je natjecatelje iz više od 30 kompanija iz Hrvatske, Srbije i Austrije. Kako se radi o humanitarnom turniru, prikupljeno je sto tisuća kuna. Taj je novac, kao glavnu nagradu u finalu Good Game Liftoffa, održanom 13. rujna 2018. godine u HUB385 (centar znanja, kreativnosti i inovacija, Zagreb), Good Game dodijelio timu mladih hrvatskih poduzetnika s najboljom poslovnom idejom. Na natječaj se prijavilo ukupno 55 timova, a izabrano je deset najboljih koji su imali prilike sudjelovati u finalu.

Tim Genus, osim našim studenata, čine i Božidar Đambić (student treće godina preddiplomskog studija financijskog menadžmenta Sveučilišta u Osijeku) i Petar Židov (učenik četvrtog razreda elektrotehničke škole u Čakovcu). U samo mjesec dana ovaj tim je uspio razviti uređaj koji putem umjetne inteligencije može sortirati zdrav grah od nezdravog, automatizirati i ubrzavati proces sortiranja graha koristeći bazu fotografija zdravih i nezdravih zrna graha.

Iako u svijetu slični strojevi već postoje (primjerice, za sortiranje riže), nisu namijenjeni za sortiranje graha, uglavnom su prilagođeni masovnoj proizvodnji i zato su vrlo skupi.

Genusov stroj za sortiranje graha namjenjen je malim i srednjim poduzetnicima po cijeni prilagođenoj njihovim potrebama. U Hrvatskoj postoji 1500 registriranih OPG-ova koji se bave proizvodnjom graha, a velik problem s kojim se susreću proizvođači je sortiranje zrna graha na ispravna i neispravna. To je dugotrajan i mukotrpan proces koji zahtijeva zapošljavanje radnika čiji posao postaje gotovo robotiziran. Zato je ovaj mladi poduzetnički tim odlučio dizajnirati stroj koji će zamijeniti čovjeka. Iako je stroj prvenstveno prilagođen sortiranju graha, njega se, ovisno o potrebama tržišta, uz minimalne modifikacije može prilagoditi za sortiranje lješnjaka, badema, maslina i sličnih kultura. U skoroj budućnosti, stroj će biti dostupan u prodaji, a prema procjenama Genusa, moći će sortirati zrna graha i do četiri puta brže od čovjeka!

Autor teksta: Snježana Majstorović
Fotografije: Good Game Global