RealForAll logo

21. i 22. studenoga 2018. od 9:00 do 15:00 u prostorima Vikarijata Osijek, J. J. Strossmayera 58, a u okviru projekta RealForAll održat će se dvodnevni stručni skup "Alergija na pelud - prevencija". Uz predavanja medicinskih stručnjaka iz područja interne medicine, pedijatrije te obiteljske medicine o prepoznavanju i liječenju alergija na pelud, glavni cilj ovog skupa je upoznati medicinsko osoblje te građanstvo s novim sustavom RealForAll eHealth system koji je razvijen u okviru projekta RealForAll, a u svrhu podrške prevenciji i liječenju.

Prvi dan 21. studenoga 2018. stručni je skup namijenjen medicinskom osoblju (program), dok je drugi dan 22. studenoga 2018. namijenjen građanstvu koje ima problem s alergijama na različite tipove peludi (program).

Konzorcij projekta "Mjerenja i predviđanja u stvarnom vremenu za uspješnu prevenciju i upravljanje sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatske i Srbije" - RealForAll sastoji se od: BioSens Instituta - Istraživački institut za informacijske tehnologije u biosistemima (Srbija, glavni partner), Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku - Odjela za matematiku (Hrvatska, partner), Prirodno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Novom Sadu (Srbija, partner) i Grada Osijeka (Hrvatska, partner), osnovan je u cilju implementacije projekta RealForAll u vremenskom periodu od 15. srpnja 2017. do 14. siječnja 2020. godine, a s glavnim ciljem pomoći sustavu javnog zdravstva u postupku uspješne prevencije i upravljanja alergijskim reakcijama uslijed izloženosti alergenskom peludu u zraku prekograničnog područja Hrvatske i Srbije.

Provedbom projekta RealForAll modernizira se javno zdravstvena služba u regiji te se značajno poboljšava kvaliteta i primjena informacija koje pruža projekt: uvođenje praćenja alergena u zraku u stvarnom vremenu, razvijanje modela za predviđanje i stvaranje zajedničke platforme za trenutnu dostupnost tim podacima. Osim toga, kroz projekt se educiraju krajnji korisnici o prednostima korištenja aerobioloških informacija za prevenciju i upravljanje simptomima alergije.

Očekuje se da će mreža uređaja za mjerenje koncentracije peludi u stvarnom vremenu imati značajan utjecaj na aerobiološka istraživanja, ne samo na regionalnoj nego i na europskoj razini.

Projekt RealForAll sufinancira: Program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020 (ugovor br. 2017HR-RS151); Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinsko tajništvo za financije (ugovor br. 102-401-337 / 2017-02-4-35-8) i institucije koje provode projekt.