Odjel za matematiku

YaleOdjel za matematiku se opet ima čime pohvaliti! Tijekom zimskog semestra akademske godine 2018.-2019. Una Radojičić, asistentica i studentica poslijediplomskog studija matematike, boravila je na prestižnom američkom privatnom sveučilištu Yale! U sklopu HRZZ istraživačkog projekta pod nazivom  „Optimizacijski i statistički modeli i metode prepoznavanja svojstava skupova podataka izmjerenih s pogreškama“ i voditeljstvom prof.dr.sc. Rudolfa Scitovskog, Una je imala priliku znanstveno se usavršavati na Odjelu za statistiku i podatkovnu znanost jednog od 15 najboljih sveučilišta na svijetu. Time je postala prva asistentica Odjela za matematiku koja se usavršavala na jednoj takvoj prestižnoj instituciji!

Za vrijeme boravka na Yaleu, Una je pod mentorstvom prof. Andrew Barrona razvijala algoritme za procjenu parametara tzv. Gaussovih mješovitih modela (eng. Gaussian Mixture Models), a ujedno je i pohađala predavanja iz četiriju naprednih kolegija: Information Theory in Probability and Statistics, Statistical Inference, Causal Inference, te Statistical Case Studies.

Znanje i iskustvo koje je Una stekla na Yaleu, a koje je sada u mogućnosti prenijeti studentima i nastavnicima našeg Odjela, prema njenom mišljenju je neprocjenjivo! Posebno je oduševljena visoko motivirajućom atmosferom, te studentima koji su jako aktivni i samoinicijativni. Ističe kako je organizacija nastave slična kao i na Odjelu za matematiku, a kao glavnu razliku navodi česte (tjedne) domaće zadaće koje profesori zadaju studentima, a koje jako puno pridonose završnoj ocjeni. Time je osiguran kontinuirani rad studenata pa „kampanjskog učenja“  nema.  Studenti, kao i kod nas, pišu dva kolokvija iz svakog kolegija („mid-term exam„ i  „final exam“), a klasičnih pismenih i usmenih ispita nakon odslušanih kolegija gotovo da i nema. Nema ni prepisivanja na kolokvijima!

Osim znanstvenog usavršavanja, Una je imala prilike upoznati studente iz SAD-a, ali i iz ostalih dijelova svijeta, te tako steći poznanstva za cijeli život.

O Yaleu: Sveučilište Yale smješteno je u gradu New Haven, u Saveznoj državi Connecticut, SAD. Osnovano je 1701. godine, a danas se svrstava u treću najstariju visokoškolsku ustanovu u SAD-u, te je član prestižne Ivy lige. Na Yaleu godišnje studira oko 12 000 studenata, s podjednakim udjelom muških i ženskih osoba, a udio stranih studenata je oko 8 %. Od ukupnog broja prijavljenih, samo 7 % studenata uspijeva upisati neki od studija. Na Yaleu se nalaze dvije knjižnice koje su trenutno među 20 najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu! Više od 50 dobitnika Nobelove nagrade u svih šest kategorija bili su studenti ili predavači na Yaleu.
Sveučilište Yale trenutno zauzima 12. mjesto na ljestvici najboljih sveučilišta na svijetu! Listu 15 najboljih sveučilišta na svijetu možete vidjeti ovdje.

Autor teksta: Snježana Majstorović