Odjel za matematiku

mathos hal supet computer

Odjel za matematiku je za potrebe znanstvenog istraživanja kupio super računalo koje je od početka rujna na raspolaganju našim djelatnicima i studentima koji rade na projektima sa svojim nastavnicima. Računalo smo od milja nazvali HAL, motivirani Arthur C. Clarkeovom Odisejom u svemiru, budući će HAL primarno biti korišten za naše interne projekte u području umjetne inteligencije.

"Mozak" naše nove radne stanice je novi AMDov Ryzen Threadripper 3990X procesor sa čak 64 jezgre i 128 niti (threadova). Vodeno hlađenje sa tri 360-milimetarska ventilatora pazi da se "mozak" stanice ne pregrije. S velikom procesorskom snagom, dolazi i velika potreba za memorijom. Kako bismo izbjegli korištenje swapa, procesoru smo na raspolaganje stavili 256GB brze DDR4 radne memorije.

Za potrebe rješavanja problema u području umjetne inteligencije sam procesor često nije dostatan, pa čak i onaj koji ima 64 jezgre! Srećom, u pomoć procesoru su priskočile dvije NVIDIA RTX 3090 grafičke kartice od kojih svaka ima čak 10496 jezgri i ogromnih 24GB memorije. Za brzu pohranu koristimo dva Samsung 980 PRO solid state diska sa brzinom protoka podataka do 8GB u sekundi, dok podatke arhiviramo na velikom 18TB-nom tvrdom disku.

Kritična komponenta našeg HALa je napajanje. Odlučili smo se na 1600W-no Corsair AX1600i koje se nalazi u najvišem Titanium razredu energetske učinkovitosti. Kako bismo osigurali kontinuirani tok električne struje između utičnice i napajanja postavili smo UPS od 2000W.

HAL 9000: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do