Odjel za matematiku

DSC 0120

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se u periodu od 2. do 5. svibnja s glavnom temom ŽIVOT. Tema je dovoljno široka i može se interpretirati na razne načine pa je kreiran raznoliki program koji će se realizirati u dva grada: Osijeku i Našicama, a načinilo ga je dvadesetak sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmyera u Osijeku te razne srednje i osnovne škole, udruge i vrtići.

Napomenimo da je Europska unija ovu godinu proglasila Europskom godinom mladih, čime je htjela ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Također, UN je ovu godinu proglasio i Međunarodnom godinom stakla te Međunarodnom godinom bazičnih znanosti za održivi razvoj.

Navedimio i neke zanimljive obljetnice. Prošlo je 145 godina otkako je Thomas Edison napravio prvi fonograf i reproducirao zvuk s njega. Nadalje, 1887. (prije 135 godina) rođen je Lavoslav Ružička, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju i time prvi hrvatski dobitnik te nagrade. Prije 90 godina nobelovac James Chadwick dokazao je postojanje neutrona, a prije 65 godina SSSR je lansirao Sputnik, prvi umjetni Zemljin satelit. Ovi i brojni drugi povijesni događaji u znanosti dali su inspiraciju sudionicima ovogodišnjeg Festivala znanosti za pripremu zanimljivih predavanja, radionica i posterskih priopćenja. Detaljan program festivala: Osijek, Našice.