Fakultet primijenjene matematike i informatike

DSC 0120

U okviru projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” (RZC PAN HR), na kojemu je Fakultet primijenjene matematike i informatike jedan od partnera, 2. i 3. listopada 2023. godine održane su dvije edukativne STEM radionice “trening trenera” pod nazivom „Kretanje živih bića“ namijenjene osnovnoškolskim učiteljima. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 2o visoko motiviranih učitelja STEM područja iz Panonske Hrvatske koji su iskazali interes za organizacijom raznih aktivnosti za darovite i potencijalno darovite učenike u novouspostavljenom Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske u Josipovcu Punitovačkom.

Na radionicama su učitelji matematike, fizike, informatike, biologije, kemije i tehničke kulture brusili svoje STEM vještine osmišljavajući projektni STEM zadatak za darovite učenike koji dolazi iz stvarnog svijeta, a rezultira proizvodom koji se može koristiti u edukativne svrhe ili plasirati na tržište. Na raspolaganju im je bila razna STEM oprema kao što je 3D printer, VR naočale, mBot2, micro:bit, BOSON Science Kit i LEGO Education SPIKE Prime Set. Posebnost ove aktivnosti bila je u tome što je projektni zadatak trebalo osmisliti tako da uključuje potprobleme koji dolaze iz što više različitih STEM područja, što podrazumijeva angažman i suradnju različitih učitelja.

Radionice je organizirala i vodila izvanredna profesorica Snježana Majstorović Ergotić, koja je ujedno i koordinatorica projekta RZC PAN HR na Fakultetu primijenjene matematike i informatike, zajedno s Jelenom Jankov Pavlović i Darijom Brajković Zorić.

O projektu RZC PAN HR: Projekt „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ vrijedan je 2,7 milijuna eura, nositelj je Osječko-baranjska županija, a Fakultet primijenjene matematike i informatike jedan je od ukupno deset partnera. Nadležno tijelo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt je započeo 15.srpnja 2022. godine, a završava 15. travnja 2024. uspostavom regionalnog znanstvenog centra u prostorijama osnovne škole u Josipovcu Punitovačkom s ispostavom u Suhopolju.