Uvod u računalnu znanost

I056 (2+2+0) - 6 ECTS bodova

 

OSNOVNE INFORMACIJE

cUvod u računalnu znanost izvodi se u zimskom semestru prve godine sveučilišnog preddiplomskog studija Matematika i sveučilišnog preddiplomskog studija Matematika i računarstvo. Cilj kolegija je na početnoj razini upoznati studente s osnovnim idejama i metodama računarstva koji su osnova za druge računalne kolegije.  

 • Sadržaj kolegija možete dohvatiti na sljedećem linku (pdf).

 NASTAVNIKKONZULTACIJE
VODITELJ KOLEGIJA izv.prof.dr.sc. Domagoj Matijević  
ASISTENT Mateja Đumić Vrijeme konzultacija
ASISTENT Danijela Jaganjac  
ASISTENT Ena Pribisalić  

 

OSNOVNA LITERATURA

 1. Materijali s predavanja i vježbi na sustavu Merlin
 2. D. Matijević, N. Truhar, Uvod u računarstvo (pdf)

DOPUNSKA LITERATURA

 1. M. L. Hetland, Beginning Python: From Novice to Professional, Apress, 2008.
 2. J. G. Brookshear, D. Brylow: Computer Science – An Overview (12 ed), Pearson Education, 2015.
 3. J. Šribar, B. Motik: Demistificirani C++, Element, 2010. (3. prošireno izdanje).
 4. Malan, D.J., Introduction to Computer Science, Harvard online course

 

RASPORED PREDAVANJA I VJEŽBI

Izvedbeni program kolegija Uvod u računalnu znanost realizira se s fondom od 60 sati (tjedno 2 sata predavanja i 2 sata vježbi). Pohađanje predavanja i vježbi je obavezno.

 TERMINPREDAVAONICA
PREDAVANJA utorak, 12:00-14:00 D - 1
VJEŽBE - preddiplomski Matematika i računarstvo srijeda, 8:00-9:30 RP - 2
VJEŽBE - preddiplomski matematike - grupa A srijeda, 8:00-9:30 RP - 1
VJEŽBE - preddiplomski matematike - grupa B srijeda, 9:30-11:00 RP - 2

 

PRAVILA POLAGANJA ISPITA

Tijekom semestra održati će se dva kolokvija. Tijekom semestra studenti će imati domaće zadaće na kojima mogu ostvariti određeni broj bodova i utjecati na konačnu ocjenu. Za prolaz je potrebno skupiti najmanje 50% od ukupnog broja bodova.

PISMENI ISPIT

Studenti koji ne skupe minalni bodovni prag na kolokvijima dužni su pristupiti pismenom ispitu.

USMENI ISPIT

Na usmenom ispitu se, u ovisnosti od ocjene s kolokvija, odnosno pismenog ispita i zadaća formira konačna ocjena.

Detaljnije o načinu ocjenjivanja moguće je pronaći na prezentaciji s prvog predavanja.

NASTAVNI MATERIJALI

Svi nastavni materijali će biti dostupni na sustavu Merlin (logirate se sa svojim AAI@EduHr korisničkim računom).

 

OBAVIJESTI

 • [26.08.2020] Rezultate današnjeg pismenog isšita moguće je vidjeti na sustavu Merlin. Upis ocjena bit će sutra, 27. kolovoza u 12 sati u kabinetu 9.
 • [22.08.2020.] Pismeni ispiti predviđeni za 26. kolvoza i 9. rujna održat će se na daljinu preko Merlin sustava u 11 sati.
 • [27.05.2020.] Pismeni ispiti predviđeni za 10. lipnja i 29. lipnja održat će se na daljinu preko Merlin sustava. Ispitni rok 10. lipnja u 13 sati, a ispitni rok 29. lipnja u 10 sati. Predviđeno vrijeme pisanja je 1 sat i 30 minuta. Studenti koji žele pristupiti ispitu trebaju prijaviti odgovarajući pismeni ispit. Način pisanja i struktura samog ispita bit će isti kao i inače. Razlika je u tom odakle ćete pisati i da ćemo se par minuta prije samog ispita spojiti zajednički ili na Zoom-u ili u virtualnoj učionici (bit će objavljeni i detaljno objašnjeno prije samog ispita) kako bi dobili potrebne upute ili postavili pitanja koja vas zanimaju. Isto tako, tijekom ispita asistentica će biti dostupna za moguće poteškoće i pitanja i nije se potrebno oko toga uzrujavati, te u slučaju nekih poteškoća će se reagirati na način da nitko od studenata ne bude oštećen. Napominjemo i da je svaka vrsta prepisivanja ili varanja na ispitu strogo zabranjena te će se u slučaju istih poduzeti odgovarajuće mjere.                                             
 • [23.01.2019.] Studenti koji su ispit položili putem kolokvija trebaju prijaviti ispit u ISVU (studomat) za prvi rok (30. siječnja). Upis ocjene bit će 5. veljače u 11h (D6). Na sam upis ocjene ne morate osobno doći, već je dovoljno dostaviti indeks.
 • [11.12.2019.] Drugi kolokvij pisat će se 22. siječnja u terminu vježbi (popis će biti naknadno objavljen). Zadnje vježbe, koje će biti ujedno i ponavljanje za kolokvij predviđeno je u ponedjeljak, 20. siječnja u 10 sati za preddiplomski studij matematike grupa B i u 12 sati za preddiplomski studij matematike grupa A i preddiplomski studij Matematike i računarstvo.
 • [7.11.2019.] Prvi kolokvij pisat će se 4. prosinca s početkom u 7:45 za prve dvije grupe i u 9:15 za treću grupu. Raspored studenata po terminima i praktikumima možete vidjeti ovdje. Ukoliko se netko od studenata koji planiraju izaći na kolokvij ne nalazi na popisu treba se javiti na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kako bi mogao izaći na kolokvij.
 • [31.10.2019.] Od srijede 5. studenog vježbe će se održavati u 3 grupe i to po sljedećem rasporedu: preddiplomski studij matematike i računarstva, 8 sati, RP-2, preddiplomski studij matematike: grupa A (Babić-Marjanović), 8 sati, RP-1, grupa B (Maršić-Vuković) - 9:30, RP-2.
 • [18.10.2019.] Predavanje će se sljedeći tjedan iznimo održati u ponedjeljak (21.10) s početkom u 8:15 u D1, umjesto redovitog termina utorkom.
 • [7.10.2019.] U srijedu, 9. listopada u 8 sati u dvorani d2 održat će se predavanje za oba smjera iako trenutno u rasporedu za smjer Matematika i računarstvo ono nije vidljivo.
 • [3.10.2019.] Prva zadaća stavljena je na sustav Merlin. Ukoliko se netko ne može prijaviti treba se javiti na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • [2.10.2019.] Idući tjedan predavanja će se održati u srijedu 9. listopada u 8 sati u dvorani 2, a do dolaska novih računala vježbe će se održavati u 4 grupe. Raspored po grupama možete pronaći ovdje. Vježbe 9. listopada će za grupe A  i B započeti u 9 i 30, a za grupe C i D u 15:30, a od 16. listopada za grupa A i C vježbe su u 8 sati, a za grupe B i D u 9:30. Sve promjene su vidljive u rasporedu.
 • [24.09.2019.] Nastava iz kolegija započinje predavanjem 1. listopada kako je predviđeno rasporedom. Na vježbe je potrebno ponijeti (ili znati) AAI@EduHr korisničke podatke. Raspodjela u grupe za preddiplomski studij matematike: grupa A - Babić - Marjanović, grupa B - Maršić - Vuković.

 

You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment