Strojno učenje

M077 (1+0+1) - 3 ECTSa i M096 (3+2+0) - 7 ECTSa

 

OSNOVNE INFORMACIJE

ML course Ovim kolegijem želimo upoznati studente s teorijom i načelima strojnog učenja i odgovarajućim primjenama. U predmetu je posebni naglasak stavljen na nadzirane i nenadzirane metode učenja . Praktični dio kolegija radit će se u programskom paketu Python. 

 • Sadržaj kolegija možete dohvatiti na sljedećem linku (M077, M096).

 NASTAVNIKKONZULTACIJE
NASTAVNIK izv.prof.dr.sc. Domagoj Matijević Utorak od 12-13h
NASTAVNIK prof. dr. sc. Kristian Sabo Utorkom od 10-11h
ASISTENT Danijela Jaganjac Po dogovoru
DEMONSTRATOR Magdalena Nedić  

 

OSNOVNA LITERATURA

 1. Christopher Bishop, Pattern Recognition and Machine Learning, Springer-Verlag, Berlin, 2006.
 2. S. Shalev-Shwartz and S. Ben-David, Understanding Machine Learning: From Theory to Algorithms, Cambridge Press, 2014.

 

RASPORED PREDAVANJA I VJEŽBI

Pohađanje predavanja i seminara je obavezno.
 TERMINPREDAVAONICA
Predavanja Petak, 9:00-12:00h D3
Vježbe

Utorak 12:00-14:00(A grupa)

Utorak 14:00-16:00 (B grupa)

RP1

PRAVILA POLAGANJA ISPITA

Kolegij se polaže na temelju bodova ostvarenih na domaćim zadaćama i kolokvijima. Tijekom semestra preddiplomci će pisati dva kolokvija, a diplomci samo jedan.
Za ocjenu dovoljan (2) potrebno je skupiti barem 40% od ukupnog broja bodova s kolokvija i domaćih zadaća. Domaće zadaće utječu do najviše 20%, dok će se 80% ocjene formirati iz rezultata kolokvija.

Zbog novonastale situacije pravila polaganja ispita se mijenjaju na sljedeći način:

 • Studenti su do daljnjeg obavezni predavati zadaće;
 • Ukoliko se beskontaktna nastava oduži do kraj semestra, iz rezultata zadaća formirati će se konačna ocjena na kolegiju.

 

NASTAVNI MATERIJALI

 Nastavni materijali su dostupni registriranim korisnicima. 


OBAVIJESTI

 • [03.04.] Postavljen je link na video predavanje za ovaj tjedan.
 • [02.04.] Tijekom sutrašnjeg dana će biti snimljeno novo predavanje. Teme za ovaj tjedan su prenaučenost, podnaučenost i regularizacija modela. Sljedeći tjedan krećemo s neuronskim mrežama.
 • [02.04.] Dragi studenti, u svrhu lakše komunikacije na sljedećoj poveznici se možete pridružiti Hangouts grupi gdje možete dobiti i više detalja https://hangouts.google.com/group/ByppBejfD3LJMeqF6
 • [01.04.] Molim sve studente diplomskog studija Matematika i računarstvo koji slušaju u punoj satnici Strojno učenje da se jave profesorici Dariji Marković (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) vezano uz kolegij Osnove umjetne inteligencije.
 • [30.03.] Dragi studenti, napravljena je izmjena na podacima/bilježnici za zadaću. Stoga bi vas zamolila da ponovno preuzmete podatke za zadnji zadatak, te obratite pažnju na implementaciju stohastičkog gradijentnog spusta u Python bilježnici!
 • [26.03.] Postavljen je link na video predavanja za ovaj tjedan. Sretno!
 • [26.03.] Otvorio sam Slack kanal za komunikaciju vezano uz implementaciju Završnog projekta.
 • [25.03.] Molio bih studente Matematike i računarstva da do kraja tjedna uspostavimo komunikacijski kanal kroz sustave kao što su Slack ili Viber zbog dogovora oko "Završnog projekta". Molim da dolje glasate na Slack ili Viber, ovisno o tome koji način komunikacije vam je draži. Hvala!
 • [19.03.] Dragi studenti, zbog novonastale situacije prisiljeni smo izmijeniti organizaciju ovog kolegija. Molim vas da pogledate "Pravila polaganja ispita", budući su se u potpunosti izmijenila. Što se same nastave tiče, ponekad ćete dobiti link na materijale koje ćete trebati pročitati, a ponekad ću organizirati video materijal sa snimkom predavanja. Zadaća će biti postavljena svaki tjedan i do daljnjeg ste ju obvezni predavati. Također vas molim da koristite sustav na dnu stranice (Comments) za postavljanje svih vrsta pitanja vezano uz ovaj kolegij.

 • [21.02.] Prve vježbe će se održati u utorak, 25.2.2020. u RP-1. Grupa A (Preddiplomski studij matematike) ima vježbe u terminu 12-14h, a grupa B (Preddiplomski studij matematike i računarstva, diplomski studij računarstva) u terminu 14-16h.

 

 

You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment