Odjel za matematiku

Matematički kolokvij

IMG 3178Matematički kolokvij u redovitom terminu četvrtkom u 14.00 sati organizira Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku u suradnji s Udrugom matematičara Osijek. Kolokvij je osnovan krajem 1993. godine kao aktivnost Znanstvene sekcije osječke podružnice Hrvatskog matematičkog društva i Zavoda za primijenjenu matematiku u Osijeku uz pomoć središta Hrvatskog matematičkog društva u Zagrebu i Matematičkog odjela Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanja na Matematičkom kolokviju prvenstveno su namijenjena znanstvenonastavnim djelatnicima i studentima Sveučilišta "J. J. Strossmayera" u Osijeku, ali i profesorima srednjih škola, kao i svim zainteresiranim iz drugih djelatnosti. Predavači na znanstvenom dijelu kolokvija su znanstvenici zaposleni na hrvatskim sveučilištima, ali često i znanstvenici iz inozemstva. Njihova izlaganja obično sadrže rezultate vlastitih istraživanja ili prikaze novih kretanja u različitim područjima matematike i primjena.

Predavači na nastavnom dijelu kolokvija su nastavnici s hrvatskih sveučilišta. Pored izlaganja vlastitih ideja i pristupa nastavi matematike također se prezentiraju i zanimljive teme iz povijesti matematike ili teme vezane uz poznate matematičare.

Voditelji Matematičkog kolokvija u Osijeku:

 • Z. Tomljanović (od 2017.),
 • N. Truhar (2005. - 2016.),
 • M. Benšić (2000. – 2005.),
 • R. Scitovski (1994. – 2000.),
 • M. Crnjac (1993. – 1994.).

Tajnik seminara: Suzana Miodragović


Najava predavanja:


Održana predavanja:

Zimski semestar:

 • 19. studenog 2020.

  Prof.dr.sc. Ren-Cang Li, University of Texas at Arlington, USA

  SCF Iteration for Orthogonal Canonical Correlation Analysis (sažetak)

 • 10. prosinca 2020.

  Prof. dr. sc. Dean Crnković, Odjel za matematiku, Sveučilište u Rijeci

  Deza grafovi i digrafovi (sažetak)

 • 28. siječnja 2021.

  Prof. dr. sc. Arpad Baricz, Babes-Bolyai University, Department of Economics, Cluj-Napoca, Romania; Obuda University, Institute of Applied Mathematics, Budapest, Hungary

  Introduction to Riemann-Hilbert problems and applications on zeros of orthogonal polynomials near an algebraic singularity of the measure (sažetak)

Ljetni semestar:

 • 20. svibnja 2021.

  Prof. dr. sc. Christopher Beattie, Department of Mathematics, Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, USA

  Balancing and the reduction of dynamical systems based on data (sažetak)

 • 17. lipnja 2021.

  Izv. prof. dr. sc. Marija S. Krstić, University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Niš, Serbia

  An impact of the Allee effect on population dynamics (sažetak)