Odjel za matematiku

Matematički kolokvij

IMG 3178Matematički kolokvij u redovitom terminu četvrtkom u 14.00 sati organizira Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku u suradnji s Udrugom matematičara Osijek. Kolokvij je osnovan krajem 1993. godine kao aktivnost Znanstvene sekcije osječke podružnice Hrvatskog matematičkog društva i Zavoda za primijenjenu matematiku u Osijeku uz pomoć središta Hrvatskog matematičkog društva u Zagrebu i Matematičkog odjela Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanja na Matematičkom kolokviju prvenstveno su namijenjena znanstvenonastavnim djelatnicima i studentima Sveučilišta "J. J. Strossmayera" u Osijeku, ali i profesorima srednjih škola, kao i svim zainteresiranim iz drugih djelatnosti. Predavači na znanstvenom dijelu kolokvija su znanstvenici zaposleni na hrvatskim sveučilištima, ali često i znanstvenici iz inozemstva. Njihova izlaganja obično sadrže rezultate vlastitih istraživanja ili prikaze novih kretanja u različitim područjima matematike i primjena.

Predavači na nastavnom dijelu kolokvija su nastavnici s hrvatskih sveučilišta. Pored izlaganja vlastitih ideja i pristupa nastavi matematike također se prezentiraju i zanimljive teme iz povijesti matematike ili teme vezane uz poznate matematičare.

Voditelji Matematičkog kolokvija u Osijeku:

 • Z. Tomljanović (od 2017.),
 • N. Truhar (2005. - 2016.),
 • M. Benšić (2000. – 2005.),
 • R. Scitovski (1994. – 2000.),
 • M. Crnjac (1993. – 1994.).

Tajnik seminara: Suzana Miodragović


Najava predavanja:

 • 20. svibnja 2021.

  Prof. dr. sc. Christopher Beattie, Department of Mathematics, Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, USA

  Balancing and the reduction of dynamical systems based on data (sažetak)


Održana predavanja:

Zimski semestar:

 • 19. studenog 2020.

  Prof.dr.sc. Ren-Cang Li, University of Texas at Arlington, USA

  SCF Iteration for Orthogonal Canonical Correlation Analysis (sažetak)

 • 10. prosinca 2020.

  Prof. dr. sc. Dean Crnković, Odjel za matematiku, Sveučilište u Rijeci

  Deza grafovi i digrafovi (sažetak)

 • 28. siječnja 2021.

  Prof. dr. sc. Arpad Baricz, Babes-Bolyai University, Department of Economics, Cluj-Napoca, Romania; Obuda University, Institute of Applied Mathematics, Budapest, Hungary

  Introduction to Riemann-Hilbert problems and applications on zeros of orthogonal polynomials near an algebraic singularity of the measure (sažetak)

Ljetni semestar: