Matea Spajić

Matea Spajić


Osobno sam se pronašla u nekoliko situacija gdje sam imala priliku čuti pohvale na račun studenata sa Odjela za matematiku. Nerijetko su me kolege u potrazi za novim kadrom znali pitati za preporuku studenata s Mathosa.


Sva iskustva s Mathosa su lijepa iskustva. Htjela bih napomenuti da je na Mathosu najprije ugodno i zdravo okruženje. Svi profesori s kojima sam se susrela tijekom studija su izrazito stručni i pristupačni. Profesori su nam uspješno prenosili znanje, a ako smo trebali dodatna pojašnjenja uvijek su otvoreni za konzultacije. Osim profesora svi drugi zaposlenici na fakultetu su također srdačni i lijepo su se brinuli za nas, na Mathosu nema problema s osobljem u referadi. Osoblje u referadi je uvijek strpljivo i uvijek im se može obratiti s bilo kakvim pitanjem.

Mislim da po završetku našeg studija nije teško pronaći dobar posao. Mogu potvrditi iz vlastitog iskustva da sam trenutni posao dobila još kao student i nakon diplome je studentski ugovor zamijenio „pravi“ ugovor. Osim svog iskustva mogu potvrditi i da su se svi moji bliži kolege s faksa zaposlili ili na zadnjoj godini fakulteta ili po završetku.

Matematičari su jako cijenjeni na tržištu rada i stvarno je različit spektar poslova kojim se mogu baviti. Htjela bih istaknuti da je tu ključno što smo na fakultetu „istrenirali“ način razmišljanja i radne navike na način da vrlo brzo možemo savladati različite zadatke. U kompaniji u kojoj radim ima dosta kolega s Odjela za matematiku. Osobno sam se pronašla u nekoliko situacija gdje sam imala priliku čuti pohvale na račun studenata sa Odjela za matematiku. Nerijetko su me kolege u potrazi za novim kadrom znali pitati za preporuku studenata s Mathosa.

Moram priznati da je pri odabiru fakulteta matematika bila moja alternativa dok ne upišem arhitekturu. Već na prvoj godini sam odlučila da ću ostati na matematici. Sada iz ove perspektive mi je drago da se tako dogodilo i da sada opet biram matematika bi bila moj prvi izbor.

Studij nije jednostavan, ali svakako se isplati. Kolegiji na odjelu za matematiku se razlikuju od drugih kolegija na drugim fakultetima, jer se ne mogu naučiti „napamet“ i često imala osjećaj da ne mogu naučiti sve, jer nije dovoljno samo naučiti neko gradivo treba istrenirati „način razmišljanja“. Svakako uz trud i radi i vježbu sve se može, a tu su i konzultacije i demonstrature na kojima se uvijek može pitati za dodatno objašnjenje.

OPIS RADNOG MJESTA

Na zadnjoj godini fakulteta dok sam polagala zadnje ispite i pisala završni rad, predala sam životopis na nekoliko oglasa za posao. Razmišljala sam da bi bilo zgodno steći neko relevantnije iskustvo u korporaciji dok se ne budem zapošljavala „zaprave“. Nakon nekog vremena su me pozvali na testiranje u Croatia osiguranje, tada nije bilo otvorenih pozicija, ali su me kolege iz HR-a pitali želim li proći testiranje i kada budu imali neke odgovarajuće pozicije će me pozvati (naravno uz preduvjet da dobro riješim testove). Obavila sam testiranja, nakon toga su uslijedila 2 razgovora s direktorima sektora i nakon nekog vremena sam dobila poziv želim li doći raditi u Službu za reosiguranje. Prihvatila sam posao, kako sam već navela do diplome sam radila kao student te nakon toga nastavila kao Specijalist za reosiguranje.

Dodatno bih htjela napomenuti kako bih ohrabrila buduće kolege da sam dobila poziv za testiranje od svih korporacije za koje sam se prijavila.

Moj posao se sastoji od raznih analiza i izvještaja koji su potrebni unutar tvrtke kao i izvještaja i analiza koji idu našim inozemnim partnerima. Pojednostavljeno rečeno za određene zadatke potrebno je doći do odgovarajućih podataka (SQL ili neki drugi izvori), obraditi i provjeriti te analizirati.

Mogla bih reći da ne postoji tipičan radni dan, svaki dan je zanimljiv i drugačiji i dosta ovisi o dobu godine. Prvu stvar koju bih istaknula da mi je najviše pomogao na poslu je analitički način razmišljanja. Osim toga na fakultetu smo prošli kroz razne kolegije koji nam uvelike pomažu u poslu a neki od njih su Vjerojatnost, Statistika, Analiza vremenskih nizova, Baze podataka i drugi. Svakako Mathos nas je kroz kolegije i prakse koje prođemo tijekom studij dobro odgojio za tržište.

Osim izbora fakulteta svakako mogu reći da sam imala sreću pronaći i dobrog poslodavca. Od samih početaka kada sam došla kao student u Croatia osiguranje imala sam priliku učiti od stručnih kolega s dugogodišnjim karijerama i iskustvom i vrlo brzo raditi konkretne zadatke. Od kolega unutar CO sam puno toga naučila i još uvijek učim. Osim internih edukacija i prenošenja znanja, kompanija me šalje i na inozemne edukacije. Inozemne edukacije su jako lijepa iskustva osim učenja novih znanja i vještina, upoznaju se ljudi iz cijeloga svijeta i uvijek ostane malo vremena za razgledavanje novih gradova i upoznavanje drugih kultura. Trenutno sam upisana i na poslijediplomski studij aktuarske matematike koji mi je moja kompanija omogućila. Htjela bih napomenuti da Croatia osiguranje brine o svojim zaposlenicima i prati njihov napredak, svakako mogu reći da se trud i rad isplati i da se primijeti bar u mom slučaju. Moja karijera u CO je započela kao student nakon toga sam postala Specijalist za reosiguranje, a prije nekoliko mjeseci sam promovirana u Višeg specijalista za reosiguranje što potvrđuje gore navedeno trud i rad se primijete i isplate