Nikolina Brdarić

Nikolina Brdarić

Matematičari, a pogotovo diplomanti Odjela za matematiku, cijenjeni su i traženi na tržištu rada – čak 40% tima u kojem trenutno radim ima diplomu Odjela za matematiku.


Kao bivšoj studentici Odjelu za matematiku, studentski dani su mi ostali u iznimno lijepom sjećanju. Atmosfera na Odjelu je opuštena, na višim godinama i “kućna”, a sam studij kvalitetan, suvremen i usmjeren na studenta, počevši od samih profesora pa do djelatnika u referadi. Zapravo, jedino za čime žalim jest to što nisam produžila studiranje i sudjelovala u Erasmusu ili nekom drugom studentskom programu.

Ipak, kao što je bio slučaj i s mnogim kolegama, bilo je teško ostati student kada već pred kraj studija postoji solidan izbor poslova i stručnih praksi. U svojoj poslovnoj karijeri, koja je većim dijelom vezana uz bankarstvo, uvjerila sam se da su matematičari, a pogotovo diplomanti Odjela za matematiku, cijenjeni i traženi na tržištu rada. Tome u prilog govori i činjenica da čak 40% tima u kojem trenutno radim ima diplomu Odjela za matematiku.

Ono što ipak treba naglasiti jest da studij matematike općenito gledano nije lagan i studenti koji o njemu razmišljaju bi svakako trebali imati sklonosti i ljubavi za ovaj predmet, kao i poveću zalihu papira, bilježnica i naoštrenih olovaka. Međutim, ukoliko ispunjavate ove preduvjete gotovo sigurno nećete pogriješiti ako upišete Odjel za matematiku, a prilikom odabira buduće karijere moći ćete se usmjeriti na toliko raznovrsnih područja da će vam se činiti kao da ponovno birate studij.

OPIS RADNOG MJESTA

Trenutno radim kao Viši kvantitativni analitičar u Sektoru upravljanja rizicima Erste & Steiermaerkische banke. Posao u bankarstvu činio mi se kao prirodni nastavak nakon studija Financijske matematike i statistike, a priliku za zaposlenje sam dobila zahvaljujući studenskim praksama i preporuci kolega.

Naime, Sektor upravljanja rizicima je generalno jedan od “najmlađih” sektora u bankarstvu te velika većina zaposlenika dolazi sa matematičkih i tehničkih fakulteta. Samim time, radi se o maloj zajednici unutar mnogo većeg bankarskog kolektiva. Naravno, kako bih dobila posao morala sam proći i standardni selekcijski postupak, kao i ciklus od nekoliko razgovora s budućim nadređenima. Odgovornost koju moj tim i ja osobno imamo u banci jest razvijanje statističkih modela koji će omogućiti banci kvalitetnije upravljanje kreditima. Od odluke kome odobriti kredit i po kojoj cijeni do osiguravanja da banka i njeni klijenti neće biti ugroženi ukoliko se određeni broj kredita prestane plaćati. Ovaj zadatak je vrlo kompleksan te zahtjeva kvalitetnu suradnju sa stručnjacima za odobravanje i plasman kredita, IT stručnjacima kao i regulatorom, Hrvatskom narodnom bankom.

Budući da je banka u kojoj radim dio međunarodne grupacije, također postoji jaka suradnja sa kolegama iz drugih zemalja. Posebno u razmjeni znanja i ujednačavanju standarda unutar cijele grupe. U praksi to znači da tipičan radni dan ne postoji. Rješenja za zadatke koji vam se postave otkrivate sami i rijetko ćete se baviti nečim “šablonskim”. Ipak, postoji velika vjerojatnost kako ćete tijekom radnog dana sudjelovati na barem jednom sastanku vašeg projektnog tima. Ponekad će to biti virtualno, a ponekad će zahtijevati putovanje. Također ćete gotovo svakodnevno morati koristiti podatke i primijeniti odgovarajuće statističke metode kako biste došli do odgovora na svoja pitanja. Nekada će vam trebati pola sata da nađete odgovor, a nekada i nekoliko mjeseci.

Svoj rad ćete morati prezentirati drugim kolegama iz različitih sektora, jer u konačnici ono što ste napravili dobiva pravu vrijednost i smisao tek onda kada se primjeni. Polje statistike i općenito Data Science-a je vrlo široko te se razvija nevjerojatnom brzinom. Ako želite ostati u toku, morate neprestano učiti i biti znatiželjni. Iz tog razloga kvalitetne edukacije su bitan dio posla. U pred-pandemijsko doba su prevladavale interne edukacije, predavanja i konferencije. U doba epidemije većina edukacija se odvija virtualno, ali ne i smanjenim intenzitetom.

Kada sam počinjala raditi uvelike su mi pomogla znanja stečena tijekom studija. Osim razvijenih logičkih vještina, najkorisnijim smatram učenje baza podataka, kao i statističke predmete počevši od Uvoda u vjerojatnost i statistiku pa do Analize vremenskih nizova, a ni ekonomski predmeti nisu bili na odmet.

Za kraj bih spomenula i kako bitan dio moga posla čine izvrsni kolege od kojih su mnogi postali i prijatelji. Niti najzanimljiviji posao na svijetu neće biti tako dobar ako nemate svoje „partnere u zločinu“, bilo za raspraviti novi algoritam ili samo za kavu na kraju dugog radnog dana.