Tina Jurić

Tina Jurić

Na svakom razgovoru za posao osjećala sam poštovanje zbog završenog studija i smatram da je moje stečeno obrazovanje uistinu cijenjeno na tržištu rada.


Diplomirala sam na Odjelu za matematiku 2014. godine, smjer: Financijska matematika i statistika. Od jeseni 2016. godine živim i radim u Beču.

Moje iskustvo studiranja na Mathosu ukratko se može opisati jednom rečenicom:

“Kada bih mogla vratiti vrijeme, sve bih ponovila i opet odabrala isti studij.”

Studentski dani su mi zaista ostali u najljepšem sjećanju. Od društva, profesora, asistenata, međusobne interakcije i suradnje do samog studijskog programa. Naravno, kao i u svuda, bilo je i tu uspona i padova, dobrih i loših dana, stvari zbog kojih u tom trenutku nisam bila najsretnija, ali kada s ovim vremenskim odmakom gledam unazad, zahvalna sam na svemu što sam zahvaljujući Mathosu prošla, naučila i stekla.

Studij kao studij vjerojatno je jedan od najtežih na osječkom sveučilištu, ali toga sam bila svjesna i prije samog upisa. Ako se gleda omjer uloženog truda i vremena s jedne strane, te kvalifikacija, znanja i vještina koje posjedujete po završetku studija, s druge strane, svakako ste na dobitku.

U današnje vrijeme je uvriježeno mišljenje o matematici kako je ona teška i dosadna. Školarci na sam spomen matematike zaziru od nje, a da joj uopće nisu dali šansu da pokaže koliko je zapravo lijepa, logična i uistinu korisna. Samim time kad kažem da sam završila studij matematike, većini je ljudi reakcija: “Wow, svaka čast! Ja to nikad ne bih mogao/mogla.” Moram priznati da i sama osjećam ponos kad to kažem, jer znam da nije mala stvar. S druge pak strane, mnogi zamišljaju matematiku samo kao skup brojeva i oblika i pitaju se što se tu ima baš toliko učiti i usmeno odgovarati. Oh, kako se samo varaju. Kad se samo sjetim koliko puta je mama komentirala listajući po mojim starim bilježnicama i skriptama kakva je to matematika kad tu nema nikakvih brojeva. Dobri stari teoremi, dokazi i slično. Moram priznati da mi taj dio ipak ne fali.

Da budem skroz iskrena, samo gradivo koje sam naučila na faksu gotovo ni ne primjenjujem na sadašnjem poslu. Poanta u cijelom studiju je zapravo razvoj analitičkog razmišljanja, logike, zaključivanja i to je ono što uistinu čini razliku. Na svakom razgovoru za posao osjećala sam poštovanje zbog završenog studija i smatram da je moje stečeno obrazovanje uistinu cijenjeno na tržištu rada. Kao negativnu stavku ovog studija, barem u vrijeme dok sam ja studirala, moram istaknuti nedostatak prakse. I bez same prakse nije bilo problema u pronalasku posla, ali ona bi mi u to vrijeme dala još više samopouzdanja, a naravno svako dodatno iskustvo je samo još jedan plus više u očima poslodavaca.

Koliko sam mogla primijetiti, s godinama se to promijenilo i Odjel ulaže sve više u brojne suradnje s raznim tvrtkama s ciljem ostvarivanja studentskih praksi. Ovim putem potičem vodstvo Odjela da u tom smjeru i nastave jer je praksa uistinu neophodna u svakom visokom obrazovanju. Koliko vidim ovdje u inozemstvu, velika se pozornost posvećuje upravo praksama i to je ono što i na našim hrvatskim fakultetima mora biti budućnost.

Pri samom upisu na fakultet prezentirano nam je kako studenti po završetku studija stječu razne kvalifikacije pomoću kojih se mogu zaposliti u financijskom sektoru, gospodarskom sektoru, obrazovnom sektoru, IT-ju i slično, i to uistinu mogu potvrditi.

OPIS RADNOG MJESTA

Nakon završetka studija obavila sam nekoliko razgovora za posao i vrlo brzo se zaposlila u Adacti (današnja BE-terna) u Zagrebu gdje sam provela iduće dvije godine. Također, gotovo sve moje kolege sa smjera su brzo po završetku studija radili u struci. U Adacti sam radila kao konzultant i programer na implementaciji i korisničkoj podršci za ERP rješenje koje razvija Microsoft, putovala u regiji, održavala razne prezentacije i radionice za klijente.

Nakon dvije godine iskustva u IT-ju radi obitelji selim u Beč. Ni u jednom trenutku nisam sumnjala da ću brzo pronaći posao – zbog obrazovanja, radnog iskustva, ali i znanja jezika, što mi je uvelike pomoglo. Međutim, i bez znanja jezika to ne bio problem. Toliko je sve internacionalno u svim područjima poslovnog svijeta da je i engleski jezik dovoljan. Što se tiče života u Beču generalno, ovaj naš “balkanski” jezik može se čuti na svakom koraku zbog čega često i nisam imala osjećaj da sam daleko od kuće.

Za vrijeme studija razvila sam velik interes za aktuarsku matematiku i razmišljala sam je li možda ovo idealan trenutak za neku promjenu i zaokret u tom smjeru. S druge strane, znala sam da je IT ipak budućnost i da ne bi bilo loše ostati u tim vodama. Na kraju sam pronašla idealnu kombinaciju – uz interes za osiguranja, matematičko obrazovanje i iskustvo u IT-ju zaposlila sam se na poziciji business analyst u firmi Allianz Technology. Od prvog intervjua (od ukupno tri, online i uživo) imala sam dobar predosjećaj i mojoj sreći nije bilo kraja, kad su mi javili da sam dobila posao.

Allianz Technology je IT svijet Allianz osiguranja i jedna od članica unutar Allianz grupe u Austriji. Broji više od 500 zaposlenih iz skoro 50 država diljem svijeta. Glavni produkt firme je ABS (Allianz Business System), softver za podršku svim procesima i poslovanju u svijetu osiguranja. Koristi se u Allianz podružnicama u desecima država diljem svijeta i u još nekoliko drugih osiguravajućih društava.

Radim u timu za životna i grupna osiguranja i moj posao obuhvaća implementaciju novih funkcionalnosti, support i consulting u navedenim područjima. Izrazito je dinamično, zanimljivo i izazovno. Posla uvijek ima, nekad čak i previše, ali sve to te „gura“ naprijed i daje ti dodatnu motivaciju da rasteš, napreduješ i dokazuješ se. Kako je firma velika, tako su i mogućnosti za napredak uistinu mnogobrojne. Od prvog dana osjećam se kompetentno, prihvaćeno i cijenjeno.

Studij je uvelike doprinio svemu tome, kao i osjećaju sigurnosti u samu sebe i što više koračam naprijed, sigurna sam da idem pravim putem.

Mathos, hvala na svemu!