Šahovska sekcija Odjela za matematiku

 

Meč za prvaka svijeta

Carlsen - Caruana, London, 8.-28. studeni 2018.

 

Opis

Šahovska sekcija Odjela za matematiku okuplja sve zainteresirane za kraljevsku igru na 64 polja. Cilj šahovske sekcije je izgraditi interes za šahovsku igru, usvojiti osnove i pravila šaha, glavne taktičke i strateške ideje svih faza igre: od otvaranja do završnice. Upoznajte nove pristupe drevnoj igri. Nikada nije kasno naučiti igrati šah - najpopularniju igru na Zemlji.

 

Zašto je dobro igrati šah?

Igranje šaha pojačava sposobnost pamćenja i koncentraciju. Kroz igru se razvijaju se kreativnost, intuicija i samopouzdanje te logičke i kombinatorne sposobnosti. Poboljšava se brzina računanja, sposobnost planiranja i predviđanja te pozitivno utječe na racionalno korištenje vremena.

Mnoge znanstvene studije pokazale su kako igranje šaha pozitivno utječe na mentalne sposobnosti ljudi u svakoj životnoj dobi. Zbog toga je šah postao sastavni dio nastavnog programa u više od 30 zemalja širom svijeta. Kroz šah se razvija vještina rješavanja problema, uči se kako donositi teške i apstraktne odluke pod vremenskim pritiskom i kako izabrati najbolju od velikog broja opcija.

Jednako uspješno igraju ga djevojke i dečki, tako promičući jednakost među spolovima. Kroz igru se uči o važnosti poštivanja pravila, komunikaciji i nenasilnom rješavanju problema, te se prirodne sposobnosti mogu razvijati neovisno o socijalnoj ili ekonomskoj podzadini.

Tjelesna i zdravstvena kultura

Studenti koji pohađaju šah mogu ostvariti 1 bod po susretu i maksimalno 5 bodova mogu ostvariti putem šahovske sekcije, ostatak trebaju biti prisutni na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture.

Evidencija susreta za studente koji pohađaju TZK je dostupna registriranim članovima. Eventualne pogreške u evidenciji prijavite na mail voditelju sekcije.

 

Voditelj

  • Patrick Nikić, majstorski kandidat (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 

Raspored

  • Četvrtkom u 17:00 u D-7 (nekoć D-23)

 

Materijali:

U ovom dijelu, bit će postavljeni radni materijali sa susreta koji su dostupni registriranim članovima.

 

Obavijesti

  • [14.10.2018.] Šahovska sekcija nastavlja s radom u četvrtak 18.10. u 17:00 u D-7 (nekoć D-23)
http://comicsintheclassroom.net/chessimages/055-bishop_sneaky2sm.jpg