Suradnja s privredom

Fakultet primijenjene matematike i informatike ima uspješnu suradnju s privredom, udrugama i školama iz okruženja. Suradnja s mnogim tvrtkama i institucijama odvija se u okviru prethodno potpisanih sporazuma o suradnji. Ovi sporazumi učinili su Fakultet važnim akademskim partnerom privrednog sektora, a konzultativna uloga Fakulteta i stručne prakse naših studenata podigle su svijest privredenog sektora o potrebi za matematičarima u svojim timovima, što je rezultiralo povećanjem zapošljavanja studenata Fakulteta u tvrtkama iz našeg okruženja.

Okvirni ciljevi poslovne i stručne suradnje Fakulteta primijenjene matematike i informatike:

  • mogućnost obavljanja stručne prakse studenata Fakulteta u prostorima tvrtki 
  • izrada diplomskih ili završnih radova u suradnji s privrednim subjektom
  • dodatna edukacija studenata diplomskih studija od strane stručnjaka iz privrede 
  • sudjelovanje stručnjaka Fakulteta u rješavanju realnih problema izraslih iz stvarnih potreba tvrtki
  • održavanje tematskih predavanja od strane stručnjaka iz realnog sektora.

Osim kroz sporazume o suradnji, Fakultet s nizom tvrtki iz realnog sektora surađuje i neformalno, u vidu sudjelovanja nastavnika i asistenata Fakulteta u rješavanju problema stručnog i znanstvenog karaktera, a koji se prirodno pojavljuju u poslovanju takvih tvrtki.

Važan pokazatelj intenziteta suradnje s privredom je i realizacija studentskih praksi u okviru izbornog kolegija Stručna praksa (4 ECTS) na diplomskom sveučilišnom studiju Matematika, smjer: Financijska matematika i statistika i smjer: Matematika i računarstvo te na trećoj godini prijediplomskog sveučilišnog studija Matematika i računarstvo.

O kvaliteti, stručnosti i inovativnosti naših studenata svjedoči i istraživanje udruge Osijek Software City pod nazivom Znanja i vještine studenata osječkih fakulteta, unutar kojega su poslodavci iz IT sektora iskazali svoje mišljenje o znanju i vještinama vezanim uz razvoj softvera koje studenti s našeg sveučilišta usvoje tijekom školovanja. U istraživanju je sudjelovalo 12 većih tvrtki sa sjedištem u Osijeku ili Zagrebu koje zajedno zapošljavaju preko 1 000 djelatnika, a kojima je osnovna djelatnost razvoj softvera. Naši studenti su u gotovo svim kategorijama prepoznati kao najbolji. Ovo istraživanje je veliko priznanje našem smjeru Matematika i računarstvo te je snažno utjecalo na pokretanje sveučilišnog prijediplomskog studija Matematika i računarstvo i osuvremenjivanju prijediplomskog sveučilišnog studija Matematika.

Mjerljiv rezultat ostvarene suradnje Fakulteta s realnim sektorom vidi se u činjenici da među studentima koji završavaju diplomske studije na Fakultetu primijenjene matematike i informtike Sveučilišta u Osijeku gotovo da i nema nezaposlenih, a potencijalni nas poslodavci sve češće direktno kontaktiraju u potrazi za kvalitetnim i stručnim mladim ljudima.


Sporazumi o suradnji

Fakultet primijenjene matematike, kao pravni nasljednik Odjela za matematiku, ima sklopljene sporazume o suradnji sa sljedećim tvrtkama i ustanovama: MonoIN2, Span, BE-terna, AlphaScore, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Poljoprivredni institut Osijek, Žito, Plava tvornica, UHP Digital, Zagrebačka banka, Državni zavod za statistiku, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, EM2, kao i sporazum s udrugom Osijek Software City koja okuplja čitav niz osječkih IT tvrtki i koja prati naše najbolje studente prema sljedećem modelu:

  • Najboljim studentima prve i druge godine prijediplomskih studija bit će omogućen jednodnevni boravak u tvrtkama koje su dio OSC-a.
  • Najboljim studentima treće godine prijediplomskih studija bit će omogućen višednevni boravak u tvrtkama koje su dio OSC-a, a u svrhu definiranja mogućih tema zajedničkih završnih radova.
  • Najboljim studentima prve godine diplomskih smjerova Financijska matematika i statistika i Matematika i računarstvo bit će omogućen jednodnevni boravak u tvrtkama koje su dio OSC-a.
  • Najboljim studentima druge godine diplomskih smjerova Financijska matematika i statistika i Matematika i računarstvo bit će omogućen višednevni boravak u tvrtkama koje su dio OSC-a, a u svrhu definiranja mogućih tema zajedničkih diplomskih radova.

Najnoviji sporazum o suradnji sklopljen je s Državnim zavodom za statistiku i Udrugom matematičara Osijek. Međusobna suradnja uključuje organizaciju Statističke olimpijade (https://natjecanje.dzs.hr/)  i sudjelovanja predstavnika Zavoda kao gostiju predavača na Državnome stručnom skupu nastavnika matematike.