Sveučilišni diplomski studij Matematika – modul Financijska matematika i statistika

Diplomski studij Financijske matematike i statistike namijenjen je studentima s prijediplomskim matematičkim ili srodnim obrazovanjem. Program kombinira napredne matematičke teorije i praktične vještine, što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj.

Ovaj studij upoznat će studente s ključnim aspektima financijskog odlučivanja uz korištenje matematičkih modela za razvoj investicijskih strategija, upravljanje tržišnim i kreditnim rizicima te rizicima u osiguranju.

Fokus programa je na razumijevanju i primjeni suvremenih statističkih metoda i modela kao i naprednih metoda učenja iz podataka. U primjeni se koriste najnoviji računalni alati i softverske platforme.

O kvaliteti i stručnosti naših studenata svjedoče brojni poslodavci, mahom banke, osiguravajuća društva, mirovinski fondovi, revizorske kuće i druge institucije čije se poslovanje temelji na učenju iz podataka i matematičkom modeliranju. Modeliranje slučajnih fenomena i korištenje statističkih metoda potrebno je u svim područjima gdje se prikupljaju podaci pa mogućnost zapošljavanje magistara ovog smjera daleko nadilazi financijski sektor.

Data isn’t the outcome, it’s the beginning. We have information, but we need to know what to do with it.

Daniel Levitin (neuroznanstvenik, glazbenik i producent)

Naziv studija: sveučilišni diplomski studij Matematika, modul: Financijska matematika i statistika

Nositelj / izvođač studija: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku / Fakultet primijenjene matematike i informatike

Akademski naziv koji se stječe završetkom studija: Sveučilišni / a magistar / magistra matematike (univ. mag. math.)

Trajanje studija: dvije godine (četiri semestara), pri čemu će kandidat skupiti minimalno 120 ECTS bodova

Status studija: redoviti

Način završetka studija: polaganje svih ispita, izrada diplomskog rada u kojemu je potrebno samostalno istražiti i prezentirati zadanu temu u pisanom obliku.