Šahovska sekcija

Zanimljive partije

Kako nam se pridružiti?

Sve informacije o terminima susreta i ostalim obaviejstima možete pronaći na Teams kanalu: dkz0mx5

Također, i svi oni koji nisu studenti na Odjelu za matematiku dobrodošli su na našu šahovsku sekciju. 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti:

      Marko Špoljarec (mspoljar@mathos.hr)

      Marin Kovač (mkovac@mathos.hr)

Što je šah?

Šahovska sekcija Odjela za matematiku okuplja sve zainteresirane za kraljevsku igru na 64 polja. Cilj šahovske sekcije je izgraditi interes za šahovsku igru, usvojiti osnove i pravila šaha, glavne taktičke i strateške ideje svih faza igre: od otvaranja do završnice. Upoznajte nove pristupe drevnoj igri. Nikada nije kasno naučiti igrati šah – najpopularniju igru na Zemlji.

Zašto je dobro igrati šah?

Igranje šaha pojačava sposobnost pamćenja i koncentraciju. Kroz igru se razvijaju se kreativnost, intuicija i samopouzdanje te logičke i kombinatorne sposobnosti. Poboljšava se brzina računanja, sposobnost planiranja i predviđanja te pozitivno utječe na racionalno korištenje vremena.

Mnoge znanstvene studije pokazale su kako igranje šaha pozitivno utječe na mentalne sposobnosti ljudi u svakoj životnoj dobi. Zbog toga je šah postao sastavni dio nastavnog programa u više od 30 zemalja širom svijeta. Kroz šah se razvija vještina rješavanja problema, uči se kako donositi teške i apstraktne odluke pod vremenskim pritiskom i kako izabrati najbolju od velikog broja opcija.

Jednako uspješno igraju ga djevojke i dečki, tako promičući jednakost među spolovima. Kroz igru se uči o važnosti poštivanja pravila, komunikaciji i nenasilnom rješavanju problema, te se prirodne sposobnosti mogu razvijati neovisno o socijalnoj ili ekonomskoj podzadini.

Tjelesna i zdravstvena kultura

Studenti koji pohađaju šah mogu ostvariti 1 bod po susretu i maksimalno 5 bodova mogu ostvariti putem šahovske sekcije.

Materijali

U ovom dijelu, bit će postavljeni radni materijali sa susreta koji su dostupni registriranim članovima.

Prezentacije

Principi otvaranja  Link
300 ključnih pozicija  Link
Temelji šaha  Link

http://comicsintheclassroom.net/chessimages/055-bishop_sneaky2sm.jpg