Studentski zbor

Osnovne informacije

Studentski zbor je studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja.

Studentski zbor Fakulteta primijenjene matematike i informatike sastoji se od sedam članova od kojih troje čine predsjednik i zamjenik Studentskog zbora te predstavnik u Studentskom zboru Sveučilišta. Članove Studentskog zbora biraju studenti Fakulteta primijenjene matematike i informatike na Studentskim izborima koji se održavaju svake dvije godine. Studentski zbor u trenutnom sastavu izabran je na Studentskim izborima 2023., a započeo je s radom konstituiranjem Zbora od strane pročelnika Fakulteta primijenjene matematike i informatike, prof. dr. sc. Kristiana Sabe, 6. srpnja 2023. godine.

ČLANOVI  
Filip Kvesićpredsjednik
Ivana Granošazamjenica predsjednika
Josip Repčekpredstavnik u Studentskom zboru Sveučilišta
Branimir Brekalo 
Andrija Novoselec 
Lovro Barić
Tomislav Vinković

Studentski pravobranitelj Odjela za matematiku je Ida Biškup, kojoj se možete obratiti na mail pravobranitelj@mathos.hr

DOKUMENTI

OBAVIJESTI

Tjedan brucoša

S prvim znakovima jeseni, Fakultet primijenjene matematike i informatike dočekao je svoje nove studente na svečan i zabavan način. Tjedan Brucoša donosi niz uzbudljivih događanja koja će pomoći brucošima da se bolje upoznaju s fakultetom, starijim kolegama i samim radom fakulteta. Ovaj projekt, koji spaja zabavu i povezivanje, ima za cilj stvaranje trajnih prijateljstava, podržati tjelesnu aktivnost i pružiti podršku novim studentima tijekom njihove prve godine na fakultetu.

[Dan Upoznavanja] Tjedan Brucoša započeo je u ponedjeljak kao danom upoznavanja. Novi studenti imali su priliku upoznati se s fakultetom, profesorima i starijim kolegama. Ovaj dan je prilika za postavljanje temelja za buduće uspješno studiranje.

[Aktivnosti na Svježem Zraku] Održali su se turniri u košarci (3×3), odbojci, nogometu i stolnom tenisu. Osim tjelesnih izazova, organizirali smo i pub kvizove, kao i turnire u različitim kartaškim i računalnim igrama. Najuspješniji su bili nagrađeni medaljama, ali najvažniji cilj je zajednička zabava i povezivanje.

Odjel za matematiku i IT tvrtka Be-terna početkom lipnja već tradicionalno organiziraju Studentski BBQ Party za zaposlenike i studente Odjela. Zahvaljujući našim sponzorima, uz bogatu ponudu hrane i pića, dvorište Odjela na jedan dan postaje pravi kutak za opuštanje i uživanje uz dobru glazbu. Tijekom popodneva organizirane su popratne aktivnosti, poput turnira u beli i pub kviza itd., dok navečer slijedi izbor za najstudenta i najprofesora prije završnog druženja.
Fotografije i video-snimke prijašnjih roštiljada možete pronaći na mathos Youtube kanalu, a u nastavku donosimo poveznice s fotografijama i videozapisima (prvi diodrugi dio) roštiljade 2023. godine.

Varaždin, svibanj 2023

Uzbudljiv vikend pun natjecanja i uspjeha odvio se u Varaždinu! Naši talentirani kolege su od 19. svibnja do 21. svibnja sudjelovali na prestižnom CaseIT natjecanju. S velikim zadovoljstvom smo bili gosti naših kolega sa FOI-ja. Naša sveučilišna ekipa je zasjala na natjecanju s dvije sjajne ekipe, a njihov trud i predanost su se itekako isplatili! S ponosom možemo objaviti da su se vratili kući s prvom i drugom nagradom u rukama. Čestitke svim našim talentiranim studentima na izvrsnom sudjelovanju i fantastičnom uspjehu! Ovo je samo nastavak naše uspješne suradnje, a veselimo se budućim projektima i natjecanjima.

Umag, svibanj 2023

Studenti Odjela za matematiku ponosno su predstavljali svoj fakultet na najvećem studentskom STEM natjecanju u regiji, poznatom kao STEM Games 2023, koje se odvijalo u predivnom gradu Umagu od 9. do 14. svibnja. Naši talentirani natjecatelji suočili su se s brojnim izazovima u sportovima, eSportovima i natjecanjima u znanju, postižući izvanredne rezultate, no vrhunac ovogodišnjih Gamesa bilo je njihovo osvajanje brončane medalje u tehnološkoj areni.

Ukupno 68 studenata sudjelovalo je u natjecanju, svaki od njih pruživši svoj maksimum kako bi predstavljao svoj fakultet i prikupio vrijedno iskustvo. Uz svoj trud i predanost, studenti su postali brončani junaci STEM Games 2023 u tehnološkim izazovima.

No, natjecanje nije bilo samo o strogim natjecateljskim disciplinama. Naši studenti su također imali priliku uživati u opuštenom druženju s kolegama s drugih fakulteta iz cijele države, stvarajući trajna prijateljstva i razmjenjujući iskustva. Osim toga, svi su imali priliku otkriti ljepotu Umaga i njegovih okolica, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo na ovom natjecanju.

Odlazak i sudjelovanje na ovim prestižnim igrama bilo je omogućeno zahvaljujući velikodušnom pokroviteljstvu Odjela za matematiku i Studentskog centra u Osijeku, koji su prepoznali važnost podrške mladim ljudima u STEM područjima.

U nastavku možete pronaći nekoliko slika koje prikazuju radost i uzbuđenje naših studenata tijekom natjecanja i druženja s kolegama. Čestitamo svim sudionicima na njihovom izvanrednom uspjehu na STEM Games 2023, a posebne čestitke idu našim brončanim junacima u tehnološkoj areni!

Studentski zbor Odjela za matematiku osmislio je i proveo projekt Soft Skills Training kojemu je cilj ojačati meke vještine kod studenata kroz predavanje i radionice. Projekt se sastojao od tri modula:

  1.            Metode i tehnike učenja – predavanje: „Naučiti kako učiti“ (4.4.2022.)
  2.          Učinkovito nošenje sa stresom i izazovima studentskog života – dvije radionice:
              „Odjavi stres“ (11.4.2022.) i „Odjavi stres 2“ (25.4.2022.)
  3.          Unapređenje socijalnih i komunikacijskih vještina – tri radionice:
              „Čujem te“ (9.5.2022.), „Zauzmi stav“ (23.5.2022.) i „Surađujem (o)“ (6.6.2022.)

Radionice i predavanja vodila je magistra socijalne pedagogije Ivana Mitrić, vlasnica centra za psihosocijalno savjetovanje i edukaciju Psihogym. Projekt je održan pod pokroviteljstvom Studentskog centra u Osijeku, a detalje o radionicama možete pronaći na: Soft Skills Training, Odjavi stres, Unapređenje socijalnih i komunikacijskih vještina.

Studentski zbor Odjela za matematiku kroz projekt „Career days“ studentima je želio pomoći u profesionalnoj orijentaciji organizirajući predavanja i radionice:

       1. Radionica: „Escape box u nastavi matematike“ koju je vodila Amanda Glavaš, alumni Odjela za             matematiku, a koja je održana 4.5.2022.
       2. Predavanje: „Put do karijere – Nastavnički studij“ koje je održao Krešimir Vučić.

Više detalja može se vidjeti na Career days.

Također, u okviru Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku, 13.5.2022. održana je „Tribina: Iskustva diplomanata Odjela za matematiku zaposlenih u sustavu privrede“ u okviru koje su gostovali sljedeći predavači:
         1) Ivana Bubalo i Valentina Veseličić, Koios savjetovanje,
         2) Vjekoslav Radan i Domagoj Šušković, PricewaterhouseCoopers Hrvatska,
         3) Dajana Prosinečki i Nera Keglević, BE-terna,

o čemu više možete pronaći na Career days – financijska matematika. Projekti su realizirani uz potporu Odjela za matematiku i Studentskog centra u Osijeku.

Studentski zbor je, uz potporu Odjela za matematiku, Studentskog centra u Osijeku i osječke IT tvrtke Mono, organizirao “mathos CS minicup” natjecanje u području natjecateljskog programiranja za srednjoškolce te “AI Hackathon” za studente. 13. svibnja 2022. održano je natjecanje za srednjoškolce, a dan kasnije za studente, koje je provedeno u suradnji sa Studentskim zborom PMF-a u Zagrebu. Nakon natjecanja uslijedila su druženja s natjecateljima i proglašenja pobjednika, a dio atmosfere možete vidjeti u galeriji Hackathon, dok je detaljan plan projekta dostupan na AI Hackathon i mathos CS minicup.

S obzirom na uspješnu realizaciju projekta i mnogobrojne pozitivne komentare, planirano je nastaviti suradnju s PMF-om i potencijalno uključiti u natjecanje studente s preostalih srodnih visokoobrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj. 

Studenti Odjela za matematiku sudjelovali su na najvećem studentskom STEM natjecanju u regiji zvanom STEM Games, koje je održano u Rovinju u periodu od 17. do 22. svibnja 2022.g. Naših se 40 natjecatelja okušalo u različitim područjima natjecanja – sportovima, eSportovima i natjecanju u znanju, a vrhunac ovogodišnjih Gamesa bilo je natjecanje u tehnološkoj areni koje je okrunilo naše studente broncom. 
Osim u samom natjecanju, natjecatelji su uživali i u opuštenom i veselom druženju s drugim fakultetima iz svih krajeva države, te u ljepoti samog Rovinja. Odlazak i sudjelovanje studenata na Gamesima omogućeni su uz pokroviteljstvo Odjela za matematiku i Studentskog centra u Osijeku. 
U nastavku prilažemo nekoliko fotografija s natjecanja i druženja.

Studentski zbor akademske godine 2021./2022. pokreće projekt zvan Mathos pub kviz. Kviz je baziran na općem znanju, a održava se jednom mjesečno u Caffe bar Journalu, u neposrednoj blizini Odjela za matematiku. Za pitanja, nagrade i samu organizaciju zadužene su studentice Odjela koje nastoje na osobit način kviz povezati s istim. Na svakom dosadašnjem kvizu sudjelovalo je u prosjeku 60-ak natjecatelja, od kojih su većina naši studenti. Uzevši u obzir odličnu i natjecateljsku atmosferu te uvijek popunjenu kvotu, nadamo se da se uzlazna putanja već kultnih kvizova nastavlja i u budućnosti! Projekt je sufinanciran od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku.
U nastavku možete pogledati slike s do sada održanih kvizova.

Odjel za matematiku i IT tvrtka Be-terna početkom lipnja već tradicionalno organiziraju Studentski BBQ Party za zaposlenike i studente Odjela. Zahvaljujući našim sponzorima, uz bogatu ponudu hrane i pića, dvorište Odjela na jedan dan postaje pravi kutak za opuštanje i uživanje uz dobru glazbu. Tijekom popodneva organizirane su popratne aktivnosti, poput turnira u beli, šahovske simultanke, pub kviza itd., dok navečer slijedi izbor za najstudenta i najprofesora prije završnog druženja.
Fotografije i video-snimke prijašnjih roštiljada možete pronaći na mathos Youtube kanalu, a u nastavku donosimo poveznice s fotografijama i videom roštiljade 2022. godine.

Članovi

Filip Kvesić
fkvesic@mathos.hr

Ivana Granoša
igranosa@mathos.hr

Josip Repček
jrepcek@mathos.hr

Branimir Brekalo
bbrekalo@mathos.hr

Andrija Novoselec
anovoselec@mathos.hr

Lovro Barić
lbaric@mathos.hr

Tomislav Vinković
tvinkovic@mathos.hr

Kontakt

Prostorije SZ (S-16)
Trg Ljudevita Gaja 6
31000 Osijek
e-mail: szbor@mathos.hr