Ana Vilić

Ana Vilić

Dok sam tražila posao, svaki od poslodavaca je bio upoznat s kvalitetom studenata s Odjela za matematiku.


Odjel za matematiku upisala sam 2015. godine motivirana izlaganjem koji su održali profesori, asistenti i studenti Odjela u srednjoj školi koju sam pohađala. Prije tog trenutka nisam imala jasnu viziju o tome što želim studirati. Sada, nekoliko godina kasnije, mogu se pridružiti stvaranju slike maturantima o Odjelu za matematiku. Preddiplomski studij matematike Odjela za matematiku kvalitetan je studij koji pruža raznolika znanja svojim studentima – znanja koja se lako mogu primijeniti za rad u IT tvrtkama, bankama, osiguravajućim društvima i slično. Svakako bi trebalo naglasiti da studij nije jednostavan jer je za savladavanje gradiva potrebno mnogo truda i volje. S tim na umu, profesori i asistenti vrlo su pristupačni i uvijek su spremni odvojiti vrijeme za dodatna pojašnjenja studentima. Iz zahtjevnijih kolegija su organizirane i demonstrature koje vode studenti viših godina na kojima se dodatno radi na shvaćanju gradiva i zadataka. U konačnici se uloženi trud isplati, a o tome govori podatak da se velika većina magistara matematike vrlo brzo zaposli.

Dok sam tražila posao, svaki od poslodavaca je bio upoznat s kvalitetom studenata s Odjela za matematiku. Završen studij matematike izuzetno je cijenjen na tržištu rada jer se magistri matematike uvijek iznova pokazuju kao kompetentni radnici.

Ukoliko imate afinitet prema matematici, svakako bih savjetovala proučavanje ovog studijskog programa jer se možda upravo tu možete pronaći.

OPIS RADNOG MJESTA

Neposredno prije završavanja diplomskog studija matematike, smjer financijska matematika i statistika, na Odjelu za matematiku krenula sam u potragu za poslom u Osijeku. Proučavala sam oglase za posao dostupne na web stranicama MojPosao i HZZ oglasi te sam bilježila sve one tvrtke za koje sam procijenila da bi im mogao biti potreban radnik mog profila – pa i kad nisu imali oglas za radnika takvog profila. Poslala sam nekoliko otvorenih zamolbi za posao, no između svih tvrtki, posebno se izdvajala tvrtka Mbanq d.o.o. u kojoj trenutno radim kao suradnik u financijskoj analizi podataka. Mbanq d.o.o. za koji sada radim dio je jednog od najuspješnijih američkih startupa, sa sjedištem u Silicijskoj dolini, i uredima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Crnoj Gori, Kambodži i Singapuru. Mi u Hrvatskoj važan smo dio tima koji je razvio, i na više kontinenata održava, jedno od globalno najefikasnijih Digital Banking rješenja. Moj tipični radni dan počinje s provjeravanjem mailova i dnevnim sastanakom na kojemu se raspravlja što se odradilo prethodni dan, koji su planovi za danas i postoje li neki problemi u rješavanju zadataka. Nakon dnevnog sastanka kreće se na rješavanje zadataka koji zahtijevaju poznavanje i praćenje regulativa narodnih banaka. Većim dijelom dana radim na izradi i izmjeni financijskih izvještaja banki-klijenata. Posao je vrlo dinamičan, svaki se dan susrećem s novim izazovima pri dizajniranju rješenja problema. Znanje koje sam stekla na studiju matematike svakodnevno koristim jer je za rješavanje zadataka potrebna analiza problema, matematička logika i znanje SQL-a. Radna atmosfera u tvrtki je ugodna, ciljevi rada jasno su određeni, a rezultati nagrađivani. U nedoumici se uvijek mogu obratiti radnim kolegama, a stjecanjem iskustva i znanja u bankarskom sektoru je i napredovanje u tvrtci zagarantirano.