Barbara Rački

Barbara Rački

Obrazovanje koje steknete na ovom fakultetu je vrlo cijenjeno na tržištu rada, u nekoliko navrata u razgovoru sa kolegama i voditeljima koji već duže rade u banci čula sam samo pohvale vezano zaposlenike koji dolaze upravo iz Osijeka i s ovog fakulteta.


Preddiplomski studij matematike završila sam u Rijeci. Diplomski studij (smjer financijska matematika i statistika) upisala sam u Osijeku i mogu reći da imam samo pozitivna iskustva i da bih uvijek ponovno odabrala ovaj studij. Svaki studij je težak ako se ne uči ili vas to ne zanima, no ono što mogu reći je da na ovom studiju uvijek imate izbora i vremena posvetiti se predmetima koji vas više zanimaju te istraživati van same teorije s predavanja. Također, svaki student tokom studija ima priliku odraditi praksu. To je super jer dobijete viziju onoga što možete raditi i u kojem smjeru biste mogli ići nakon završetka studija, bogatiji ste za jedno iskustvo. Meni je osobno ova praksa uvelike olakšala pronalazak posla budući da sam praksu odradila u Zagrebačkoj banci d.d. u Zagrebu te se na kraju tamo i zaposlila.

Obrazovanje koje steknete na ovom fakultetu je vrlo cijenjeno na tržištu rada, u nekoliko navrata u razgovoru sa kolegama i voditeljima koji već duže rade u banci čula sam samo pohvale vezano zaposlenike koji dolaze upravo iz Osijeka i s ovog fakulteta. Mislim da sljedeća činjenica govori sve o tome: u mom odjelu od nas trenutno sedam zaposlenih troje dolazi s fakulteta u Osijeku.

OPIS RADNOG MJESTA

Do svog radnog mjesta došla sam putem prakse koju sam odradila tokom studiranja. Praksu sam odradila u Zagrebačkoj banci d.d. u Zagrebu u odjelu za kreditne rizike. Godinu dana kasnije prijavila sam se na natječaj plaćene stručne prakse pod nazivom ZABA Banking Academy u trajanju od šest mjeseci. Iako nije bilo natječaja u odjelu kreditnih rizika, prethodno iskustvo i praksa puno su mi značili budući da su mi vrijedili rezultati osnovnog testiranja od godinu ranije, što znači da sam automatski ušla u drugi krug natječaja. Svakako bih preporučila ovu praksu budući da je vrlo dobro organizirana i sama njena ideja je da se praktikante pripremi za rad, a u većini slučajeva kasnije i zaposli na poziciji na kojoj su odradili praksu. To se dogodilo i u mom slučaju, ostala sam u odjelu tržišnih rizika, te se zaposlila kao mlađi specijalist za tržišne rizike. Ukratko, kao mlađi specijalist bavim se izradom dnevnog izvještaja koji sadrži sve mjere tržišnog rizika. Jedna od mjera rizika je VaR, a o VaR-u imate priliku ponešto naučiti i na studiju. Osim toga bavimo se vrednovanjem derivata s kojima se također upoznajete na studiju (forward ugovor i opcije). Iako smo u radu još uvijek „zapeli“ na Excel datotekama, svakako vam u radu, a i prilikom zapošljavanja, može pomoći znanje SQL-a.

Zagrebačka banka pruža mnoge mogućnosti napredovanja, prelaske u nove odjele, odlazak na rad u odjel u Italiju ili neku drugu državu koja je dio Unicredit Grupe. Osobno sam već dobila mogućnost rada u internacionalnom timu za modele kreditnog rizika ali sam na kraju ipak odlučila ostati ovdje, u Hrvatskoj. Isto tako, iskustvo rada u Zagrebačkoj banci otvara velike mogućnosti ako ikad poželite promijeniti posao, smatram da su zaposlenici Zagrebačke banke cijenjeni na tržištu rada. Iz tog razloga zadovoljna sam smjerom u kojem je krenula moja karijera te radom u Zagrebačkoj banci.