Dino Škrobar

Dino Škrobar

Matematičari su na tržištu jako cijenjeni i traženi, primjera radi, u mom uredu matematičare zapošljavamo već na četvrtoj godini studija.


Diplomski studij matematike, smjer financijska matematika i statistika, završio sam u rujnu 2016. Cijelo vrijeme studiranja na Odjelu bilo je jedno veliko pozitivno iskustvo. Jako bitnim se pokazalo to što se na Odjelu intenzivno radi na razvoju analitičkog načina razmišljanja – ne uče se šablonska rješenja zadataka nego se uči kako da sami na temelju onoga što već znamo dođemo do rješenja problema. Tu je definitivno pridonio i pristup profesora i asistenata na Odjelu koji se stvarno jako trude kako bi studente potaknuli na što više samostalnog razmišljanja. Matematičari su na tržištu jako cijenjeni i traženi, primjera radi, u mom uredu matematičare zapošljavamo već na četvrtoj godini studija (preko studentskog servisa, a nakon toga preko klasičnog ugovora o radu). Kad bih vratio vrijeme, ponovno bih upisao isti smjer na Odjelu jer definitivno se isplati i jako puno mi je pomogao da danas u karijeri budem tu gdje jesam.

OPIS RADNOG MJESTA

Od kako sam završio studij radim u Privrednoj banci Zagreb d.d. u Uredu za praćenje i kontrolu kvalitete kreditnog portfelja u sklopu Sektora za upravljanje rizicima. Moj put u PBZ-u počeo je slanjem otvorene zamolbe, u vrlo kratkom roku su me pozvali na razgovor i tako sam danas već više od četiri godine zaposlenik PBZ-a.

U početku sam se bavio izradom redovitih mjesečnih izvještaja te pripremom jednostavnijih analiza o stanju kreditnog portfelja u banci. Danas se najviše bavim složenim analizama, ponajviše onima koje se po prvi puta rade u banci. Usporedbe radi, za analize koje sam radio na početku bi mi trebalo po nekoliko sati, sada mi za analize koje radim nekad treba i po mjesec dana. Naravno, tu sam i kao podrška i pomoć kolegama analitičarima u obavljanju njihovog posla.

Kako se uglavnom bavim analizama većinu radnog dana provedem u radu s ogromnim bazama podataka u aplikaciji SAS koja je bazirana na SQL-u, tako da dosta vremena provodim prvo razmišljajući kako iz određenog seta podataka doći do onog što mi treba, a onda kako to isto programirati u SQL-u. Ovdje do izražaja dolazi način razmišljanja koji se razvija na Odjelu, a dodatno i iskustvo rješavanja problema na kolegijima gdje se nešto mora programirati.

Naravno uvijek ima vremena i za ručak i za kavu i za druženje s kolegama/prijateljima s posla (za vrijeme trajanja COVID-a druženja i kave smo prebacili online). Zaposlenici u PBZ-u (a pogotovo dobri matematičari) imaju priliku napredovati i usavršavati se. Ja sam u nepune četiri godine napredovao četiri puta – od pripravnika preko analitičarskih pozicija do današnje funkcije glavnog koordinatora. Osim toga, PBZ ulaže dosta truda u obrazovanje i usavršavanje zaposlenika. Tako ja pohađam PBZ-ovu poslovnu školu – smjer opći menadžment, a dodatno su nam dostupne razne edukacije i seminari.

Definitivno sam zadovoljan razvojem svoje karijere jer se dogodio onako kako sam planirao i želio i danas sam točno ondje gdje sam se i zamišljao kada sam završavao studij.