Dunja Dukić Josipović

Dunja Dukić Josipović

Matematičari su na tržistu rada prepoznati kao kadar koji se lako prilagođava svim srodnim područjima, od ekonomije do programiranja.


Završila sam preddiplomski studij matematike te diplomski studij financijske i poslovne matematike. Iako je prošlo više od 10 godina od završetka studija, vremena studiranja rado se prisjećam ne samo zbog lakoće postojanja i bezbrižnosti, nego i zbog pozitivnog iskustva studiranja na Mathos-u. Velika prednost i kvaliteta studija je program kojim se sustavno nadograđuje znanje te mogućnost kontinuirane provjere znanja kroz kolokvije tijekom godine. Program je prožet vježbama iz prakse, posebice na višim godinama studija kroz koje se može dobiti jasna slika kako bi mogao izgledati budući posao. Cjelodnevne boravke na predavanjima olakšala je pozitivna atmosfera koju je osiguravao tim profesora i asistenata koji su svjesni težine materije uložili puno truda i motivacije kako bi nam ju približili. Studij omogućava i mobilnost pa sam tako za vrijeme diplomskog studija provela jedan semestar u Ljubljani u Sloveniji u sklopu Erasmus programa, a ispiti koje sam položila bili su mi priznati. Iako je težina studija subjektivan osjećaj, ja sam ga doživjela kao vrijednog uloženog truda i da ponovo upisujem fakultet, definitivno bi moj izbor bio isti.

Matematičari su na tržistu rada prepoznati kao kadar koji se lako prilagođava svim srodnim područjima, od ekonomije do programiranja. Iako pronaći dobar posao nije lako, smatram kako zbog navedenog matematičari vrlo često imaju komparativnu prednost nad drugim kandidatima.

OPIS RADNOG MJESTA

Nakon kraćeg iskustva rada u jednoj srednjoj školi kao nastavnik matematike, zaposlila sam se u firmi KPMG Croatia d.o.o. (“KPMG”) koja pruža usluge revizije, financijskog, poslovnog i poreznog savjetovanja. U KPMG-u u radim 8 godina, trenutno na poziciji senior managera u odjelu revizije.

U KPMG-u sam se zaposlila sam preko natječaja za pripravnika u reviziji. KPMG Croatia d.o.o. članica je globalne KPMG mreže te kontinuirano ulaže u obrazovanje i stručnost zaposlenika pa osim značajnog broja internih lokalnih i inozemnih, stručnih i “soft skills” edukacija, svojim zaposlenicima pruža mogućnost poznate i u struci cijenjene ACCA edukacije.
Upravo interne edukacije i ACCA program tijekom prva dva mjeseca zaposlenja omogućili su glatku tranziciju i povezivanje matematičkog i svijeta financija.

Karijerni put u KMPG-u osmišljen je kao putovanje na kojem svaki pojedinac, ukoliko to želi, može ostvariti svoj puni potencijal te je temeljen na načelu da svatko može sve naučiti. Kao članica međunarodne mreže, KPMG također svojim zaposlenicima otvara mogućnost radnog iskustva na određeno vrijeme u nekoj od drugih članica diljem svijeta.
Iskustvo u KPMG-u omogućilo mi je:

 • Stručnost u području financija
 • Razumijevanje širokog spektra industrija i procesa unutar firmi
 • Razvoj novih vještina: upravljanje projektima i timovima, prezentacijske i komunikacijske vještine te kritičko razmišljanje
 • Dinamičan posao u kojem niti jedan dan nije isti
 • Eksponencijalnu krivulju učenja i osobni razvitak
 • Rad u mladom i pozitivnom okruženju – preko 70% zaposlenika mlađe je od 35 godina
 • “Networking” – upoznavanje velikog broja ljudi na raznim pozicijama u firmama
 • Iskustvo u KPMG-u cijenjeno je na tržištu rada te otvara široku lepezu mogućnosti zapošljavanja na visokim funkcijama
 • Motivirajući sustav napredovanja i nagrađivanja koji rezultira primanjima značajno višim od prosjeka.

Kao senior manager u odjelu revizije, trenutno vodim projekte godišnjih revizija financijskih izvještaja za portfolio klijenata koji su firme iz raznih djelatnosti. Obzirom da sam se u KPMG-u zaposlila kao pripravnik, prošla sam sve faze procesa revizije:

 • Obrada i testiranje pojedinih transakcija u poslovanju neke firme
 • Planiranje revizijskih testova i procjena revizijskih rizika
 • Vođenje terenskog dijela revizije
 • Procedure vezane uz financijsko izvještavanje.

Osim revizijskih projekata, sudjelovala sam na projektima financijskog savjetovanja poput neovisnih pregleda poslovanja, financijskih i poslovnih savjetovanja vezanih uz restrukturiranja te dubinskih snimanja u procesu kupnje ili prodaje firmi.

Temelj svih navedenih projekata je obrada značajne količine podataka, u smislu pripreme za daljnju analizu, identifikacije nelogičnosti ili trendova, izrade prediktivnih modela ili samo prezentacije. Za njihovu obradu osim klasičnih računalnih alata koriste se i statistički i big data programi. Ovisno o opsegu posla i veličini firme, projekti u prosjeku traju od dva tjedna do mjesec dana te su često terenskog karaktera što podrazumijeva boravak kod klijenta. Na pojedinom projektu izmjenjuju se timovi sastavljeni od mlađih i starijih članova u smislu iskustva.

Tipičan radni dan nemoguće je opisati jer je svaki dan dinamičan i drugačiji te nimalo dosadan. Radni dani ispunjeni su sastancima s klijentima vezanih uz testiranja i nalaze tijekom revizijskog procesa, a koji su temeljeni na provedenim analizama.

Osim u stručnom dijelu primijenjene matematike u području financija te programiranja u korištenju alata za obradu podataka, studij mi je pomogao razviti analitički način razmišljanja i pristupanja problemima koji nisu nužno matematičke prirode. Da mogu vratiti vrijeme, ponovo bih izabrala istu karijeru, no možda na nekom sunčanom mjestu cijele godine.