Marinela Knežević

Marinela Knežević

U pozadini posla kojim se bavim je matematika, samo u kombinaciji sa znanjima drugih područja, što zapravo potkrepljuje činjenicu da je matematika izvrsna polazna točka za širok spektar zanimanja i primjena.

Pozitivnih iskustva s Mathosa je zaista puno. Studijski programi, odnosno kolegiji, su kvalitetni i aktualni. Profesori i asistenti su stručni u svom području, detaljno i zanimljivo objašnjavaju gradivo. Većina materijala za nastavu je dostupna u elektronskoj verziji ili se može kupiti po simboličnoj cijeni koja odgovara samim troškovima izrade. Nadalje, gradivo se mijenja i prilagođava po potrebi te je stoga uvijek aktualno i u svakoj iteraciji je sve bolje. Osim što su profesori i asistenti bili uvijek dostupni za konzultacije, imali smo organizirane demonstrature iz kolegija koji su bili zahtjevniji, što je isto bilo korisno. Ostalo osoblje fakulteta je uvijek bilo ljubazno i korektno, a pogotovo bih u tome istaknula referadu.

Vezano za samo gradivo, gradivo matematike je puno više od samo brojeva. Mi smo se uvijek smijali kako dugo nismo vidjeli brojeve ili računali nešto na kalkulatoru na fakultetu, što je nešto na što mnogi prvo pomisle kada čuju da studiraš matematiku. Ili to ili da znaš napamet dijeliti i množiti velike brojeve. Gradivo je teorijski zahtjevno i potrebna je preciznost, povezivanje i logičko zaključivanje, no uvijek se kroz nastavu prolazilo puno primjera i naglašavala se mogućnost primjene u raznim područjima te je na taj način uvijek bilo lakše učiti, a primjene matematike je zaista mnogo – čak bih rekla da je matematika u svemu oko nas.

Svakako bih izdvojila kao nešto bitno i to što smo učili različite alate i programe te imali mogućnost obavljanja stručne prakse na diplomskom studiju te na taj način surađivali s realnim sektorom i stekli dojam o poslovima koje bismo mogli raditi. Tome je pridonosio i tzv. Mathos Banking Day, kada smo imali priliku slušati iskustva bivših studenata u pogledu studija i posla. Budući da je to studij koji upisuje manji broj studenata, uvijek smo imali blisku atmosferu te se osjećali kao bitan dio Mathos zajednice.

Odjel za matematiku nudi obrazovanje koje je vrlo cijenjeno na tržištu rada. Znanja koja se ondje steknu su čvrsta potpora za širok raspon poslova, kao i dobra podloga za daljnje napredovanje u području kojim se budemo bavili zbog usvojenog koncepta razmišljanja.

Studij je zaista težak i zahtjevan. Nekada ni sama ne znam kako sam to sve uspijevala jer sam uz to radila studentski posao tijekom gotovo cijelog studija i bavila se uvijek i drugim društvenim i sportskim aktivnostima koje su mi jednostavno bile potrebne u svemu tome. Vjerujem da je stvar u nekoliko čimbenika. Prije svega, redovno sam prisustvovala nastavi, što bih preporučila svima jer se ništa ne može mjeriti s time kako profesori i asistenti objašnjavaju gradivo, a potom uz izdvojeno vrijeme za učenje to zaista vrlo dobro funkcionira. Naravno, vlastito zanimanje za gradivo daje posebnu motivaciju jer mi je zbog toga uvijek bilo lakše učiti, a posebno sam se nekako pronašla na diplomskom studiju i kolegijima koje smo tada slušali.

Opis radnog mjesta

Osobno sam odmah po završetku studija našla posao, a rekla bih i iz iskustva drugih kolega sa studija da je i njima situacija bila slična. U vrijeme kada sam diplomirala, trajao je i natječaj za rad na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na mjestu asistenta-doktoranda na Katedri za kvantitativne metode i informatiku za rad na projektu Hrvatske zaklade za znanost. Prijavila sam se na natječaj te sam nakon testiranja zaposlena.

Primarno se bavim projektom u sklopu kojega sam i zaposlena, što uključuje različite aktivnosti iz područja podatkovne analitike za pripremu i obradu podataka, ali i odlaske na edukacije i pisanje znanstvenih radova za objavu u časopisima ili izlaganje na konferencijama. U sklopu projekta sam upisala i poslijediplomski Sveučilišni doktorski studij Informacijske znanosti na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, gdje sam odabrala kolegije vezane za poslovnu i podatkovnu analitiku te različite kvantitativne metode jer mi je to područje zanimljivo. Osim toga, sudjelujem ili sam sudjelovala u izvođenju nastave (vježbi i seminara) na Ekonomskom fakultetu u Osijeku iz kolegija Statistika, Informatika, Poslovne simulacije i Sustavi poslovne inteligencije.

Radne obveze na fakultetu se mogu podijeliti na znanstvene i nastavne obveze. U znanstvenom smislu se bavimo istraživanjima, pisanjem radova, pohađanjem konferencija, usavršavanja i slično, dok se nastavne obveze odnose na samu pripremu i održavanje nastave te različite provjere znanja i konzultacije. Kao asistentima, veći udio radnog vremena čine upravo znanstvene aktivnosti jer pohađamo i doktorski studij. Također su prisutne i administrativne obveze.

Znanje sa studija mi je uvelike pomoglo u ovome poslu jer mi je to bilo izvrsna podloga za ono što istražujem i radim u sklopu projekta i doktorskog studija, ali i nastave u čijem izvođenju sudjelujem. Iako bi se moglo reći da sam sada u drugačijem području, i ovdje je u pozadini matematika, samo u kombinaciji sa znanjima drugih područja, što zapravo potkrepljuje činjenicu da je matematika izvrsna polazna točka za širok spektar zanimanja i primjena.

Ovo je posao gdje smo zapravo obavezni kontinuirano raditi na sebi i razvijati se za daljnje napredovanje kako bismo bili u skladu s aktualnim znanjima u području kojim se bavimo i koje predajemo. To je moguće, najprije kroz doktorski studij, ali i odlaske na edukacije, radionice i konferencije, gdje imamo priliku upoznati nove ljude koji se bave sličnim područjem, umrežavati se, steći nova znanja i biti u korak s promjenama, a svakako je u svemu tome dodatna prednost što pritom možemo i putovati.