Završni događaj projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

U četvrtak, 14. ožujka 2024. godine održan je završni događaj projekta RZC PAN HR-Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske u prostorijama Osnovne škole “Josip Kozarac” u Josipovcu Punitovačkom.

Izvanredna profesorica Snježana Majstorović Ergotić, koordinatorica projekta ispred Fakulteta primijenjene matematike i informatike-partnera na projektu, zajedno s Ivanom Štibi s Odjela za fiziku, uručile su potvrde osnovnoškolskim učiteljima koji su uspješno odradili četiri interdisciplinarne STEM radionice tipa “trening trenera” u ukupnom trajanju od 16 sati. Pohađanjem tih radionica učitelji su završili stručno usavršavanje kojim su ojačali kompetencije za rad s darovitim učenicima u STEM području. Postali su treneri čija je zadaća prenositi stečena znanja i iskustva kolegama učiteljima koji budu pokazali zanimanje za rad s darovitim i potencijalno darovitim učenicima STEM područja.

Aktivnosti Fakulteta primijenjene matematike i informatike na projektu RZC PAN HR bile su brojne i raznolike. U periodu od 15. srpnja 2022. pa sve do danas organizirali smo i proveli četiri opsežne interdisciplinarne STEM radionice za osnovnoškolske učitelje, izradili više od 10 digitalnih sadržaja za web knjižnicu regionalnog centra, uspostavili smo inicijativnu i IRI radnu skupinu, izradili model sudjelovanja relevantnih dionika u radu uspostavljenog regionalnog centra, pripremili i razvili mehanizme osiguravanja kvalitete razvoja i rada centra, izradili i obradili 8 anketnih upitnika za učitelje i ostale odgojno obrazovne djelantike, dionike gospodarstva, javne ustanove i roditelje darovite i potencijalno darovite djece.

Posebno ističemo aktivnost izrade silabusa izbornog kolegija predloženog naziva “Poučavanje STEM darovitih učenika” koji planiramo uvesti akademske godine 2025./2026.

U navedenim aktivnostima, pored izv. prof. dr. sc. Snježane Majstorović Ergotić sudjelovali su i prof. dr. sc. Mirta Benšić, prof. dr. sc. Zdenka Kolar-Begović, doc. dr. sc. Ljiljana Primorac Gajčić, dr. sc. Jelena Jankov Pavlović, dr. sc. Darija Brajković Zorić, dr. sc. Rebeka Čorić te prof. dr.sc. Kristian Sabo.

Više o projektu možete saznati na web stranici Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske.