Matematika i ljepota

Učenici osmog razreda Osnovne škole Mladost, u pratnji učiteljice matematike Brankice Majdiš i učitelja fizike Filipa Savanovića,  posjetili su Fakultet primijenjene matematike i informatike u okviru projekta “Znaš li kuda ideš?”. Glavni cilj projekta je izrada kompasa. Osim razumijevanja principa djelovanja magneta i njegovog utjecaja na rad kompasa, te odabira prikladnih materijala, učenicima je bilo potrebno i znanje o važnosti estetike u dizajnu predmeta. Na Fakultetu su se detaljnije upoznali s idejom ljepote u matematici i načinima na koji matematički možemo objasniti zašto je nešto vizualno privlačno i oku ugodno.

U sklopu posjete, učenici su aktivno sudjelovali u radionici posvećenoj Zlatnom rezu, pod vodstvom izv. prof dr. sc. Ljerke Jukić Matić i Silvije Kovač, studentice druge godine diplomskog studija Matematike i informatike, nastavničkog smjera. Radionica je uključivala praktične aktivnosti poput mjerenja proporcija lica učenika, razmatranja vizualne privlačnosti različitih predmeta, izrade Fibonaccijeve spirale te istraživanja Fibonaccijeva niza. Kroz ove aktivnosti, učenici su stekli dublje razumijevanje matematičkih koncepta u svakodnevnom životu i njihove primjene u dizajnu.

Radionica je bila iznimno uspješna, ostavljajući snažan dojam na učenike. S osmijehom su napustili fakultet nakon dva sata provedena u inspirativnom i edukativnom okruženju, s novostečenim znanjima. Ovo iskustvo im je pružilo uvid u praktičnu primjenu akademskih znanja te motivaciju za daljnje istraživanje i učenje.